Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота

ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота

ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота. Представители на ръководството на партията, начело с председателят Мустафа Карадайъ се срещнаха с Лусине Бадалян и Олексий Личковах от предварителната мисия на ОССЕ за предстоящите президентски избори и промените в Изборния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. И уточниха, че са обсъдили проблемните аспекти от действащото изборно законодателство и практики, както и промените в Изборния кодекс.

В експозето си председателят на ДПС посочи, че отнемането на конституционното право на глас чрез изборното законодателство се осъществява един път чрез т.нар. уседналост, и от друга страна – чрез неразкриването на секции в страната и в чужбина.

Друг проблем е, че въпреки ратифицираните международни документи, ИК ограничава правото на информиран избор, т.е. използването на език, различен от официалния, въпреки че дава възможност и на небългарски граждани да избират и бъдат избирани на местни и европейски избори.

Наблюдателите от ОССЕ бяха информирани и, че въпреки заявената воля на законодателя и реализирана постоянна изборна администрация в предишните промени в Избирателния кодекс, когато беше несправедливо отнета една бройка в ЦИК от квотата на ДПС, тази комисия непрекъснато се допълва от различни политически участници, което променя философията на изборния кодекс и формулата на ЦИК, допълват от пресцентъра на партията.

В края на дискусията ръководството на ДПС поиска от ОССЕ пълен мониторинг на изборите наесен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе