Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Порязаха Адемов, военните пак с ранни пенсии

Порязаха Адемов, военните пак с ранни пенсии

София. Възрастта за пенсиониране при военните се премахва. Така хората под пагон, за да излязат в пенсия, трябва да са работили 27 години в системата. Това гласуваха депутатите от комисията по отбрана в парламента въпреки призивите на социалния министър Хасан Адемов да се ограничи ранното пенсиониране за военни и полицаи. Навършването на 52 г. за редовите войници и 57 г. за офицерския състав бе въведено като условие за получаване на пенсия от ГЕРБ тази година. 87% от всички военни обаче са се обявили за отпадането му, посочи пред депутатите военният министър Ангел Найденов. Възрастта за пенсия създавала несигурност и прогонвала качествените командири. 700 души - от майори до полковници, напуснали армията непосредствено преди влизането в сила на промяната.

Найденов посочи, че такава комбинация - стаж и възраст в армията, имало само в две държави в Европа - Македония и Босна и Херцеговина, които обаче не са членки на НАТО. Военният министър посочи, че премахването на допълнителното изискване няма да натовари осигурителната система. На условията да излязат в пенсия отговаряли само 1195 военнослужещи, но малко от тях имали намерение да се пенсионират.

По-рано вчера министър Адемов се е срещнал с полицейския синдикат, който е поискал в системата на МВР да бъдат осигурявани в професионални фондове както всички работещи при първа категория труд. В момента за втора пенсия те се осигуряват в универсалните фондове, където вноските са много по-ниски.

Междувременно "Стандарт" научи от депутати, че управляващите няма да намаляват държавната субсидия за партиите, както се бяха заканили в началото на мандата. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) потвърди новината с уточнението, че в проекта за бюджет за 2014 г. засега няма внесени подобни предложения.

В момента всяка формация, минала 1% на последните парламентарни избори, получава по 12 лева за спечелен глас. Годишни субсидии имат общо 10 партии. Освен влезлите в парламента ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", пари от хазната получават ДБГ на Меглена Кунева, НФСБ на Валери Симеонов, РЗС, "Лидер", ВМРО и "Глас народен" на Светльо Витков. От тях най-много гласове има победителят на изборите ГЕРБ - 1 081 065, а най-малко партията на вокала на "Хиподил" - 47 419. Депутати от левицата неведнъж са обявявали, че парите за политиците от 2014 г. ще паднат наполовина и ще станат по 6 лева на глас. Георги Кадиев настояваше промяната да влезе в поправките в Закона за партиите, които парламентът направи в началото на мандата. Вчера той каза пред "Стандарт", че ако няма такъв текст в бюджета, той ще го предложи.
Проектът на сметките в хазната още не е готов, обявиха депутати. Докъсно снощи продължи поредната среща между БСП,

ДПС и представители на Министерството на финансите.
Хората на Петър Чобанов пък поискали от Висшия съдебен съвет да съкрати 16% от съдебната администрация, съобщиха от ВСС. Намаляването на щата било планирано в суровия вариант на бюджета за 2014 г. ВСС изрази "принципно и остро несъгласие", каза шефът на магистратската бюджетна комисия Михаил Кожарев. ВСС поиска увеличение на бюджета на Темида със 100 млн. лв. за 2014 г. или общо 543 млн. лв. Отпуснати са обаче 434 млн. лв. Щатовете в съдебната администрация са 9405 бройки от тях обаче са заети 9166.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе