Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Няма да получим пари за бежанци от структурни фондове

Няма да получим пари за бежанци от структурни фондове

София. По европейските структурни фондове, няма възможност за отпускане на допълнителни средства за нуждите на бежанците, като например за тяхното временно настаняване. Това заяви на нарочен брифинг европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан. Той обсъди темата за бежанския поток от Сирия заедно с премиера Пламен Орешарски днес.

Има други възможности за целите на бежанците и може да се търси финансиране за интегрирането им по други европейски фондове, но не по структурните, обясни Хаан.

Друга важна тема, по която Орешарски разговаря с еврокомисаря, е следващия програмен период 2014 - 2020 година. Те обаче се фокусираха върху стратегията за партньорство с Европейската комисия, стана ясно на брифинга.

Орешарски определи днешната среща с Йохане с Хаан като ползотворна. Той му благодари за коментарите, които е направил. Според министър-председателя те са полезни за България.
„Обсъдихме много въпроси като например проблемите по приключване на текущата финансова перспектива 2007 - 2013 година", каза още премиерът Пламен Орешарски. И увери, че е запознал европейския комисар с усилията на страната ни за намаляване на неприключените проекти.

Подобряването на административния капацитет в централната и в местните власти, както и развитието на образованието и науката, са сред приоритети на България за следващия програмен период.

„Европейските фондове са ограничени за тази конкретна цел", каза Хаан. Италия и Гърция ще поставят въпросът за бежанската вълна до конкретните европейски институции, обясни той.

„България се справя добре в усвояването на европейските средства по сегашния програмен период. За тази година тя е усвоила 35%", каза още на брифинга европейският комисар по регионална. Ако страната ни запази темпа на усвояване, това би било отлично, защото до края на годината ще бъдат изплатени още фактури по проекти по Оперативни програми, продължи той.

„От 2009 година България е започнала да навакса с усвояването на европейски средства", обясни комисарят.
„През следващия програмен период структурните фондове ще бъдат насочени предимно към икономиката с цел иновации, подсигуряване на нови работни места", посочи Йоханес Хаан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе