Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Пазете си книжките за ваксиниране, ще потрябват

Борисов: Пазете си книжките за ваксиниране, ще потрябват

Общата сума за ваксини е 180 мн. лв., още 50 млн. лв. подготвяме при необходимост да имаме такъв буфер при увеличаване на количествата и доставките в страната. Това докладва здравният министър проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов при посещението в Пловдив, за да проверят доставките на ваксини срещу коронавируса.

По думите на Ангелов около 35 млн. лв. са били изразходвани за Ремдисивир. На месец се дават по 83 млн. лв. за хората на първа линия. Здравният министър подчерта, че за „Бул био“ са отделени допълнително 22 600 000 лева за нови инвестиционни проекти. Предоставят се и по 5 милиона лева месечно за общопрактикуващите лекари и 1.2 млн. лв. за медицинските сестри.

Здравният министър показа на Борисов и книжките, в които ще се записва дали сме ваксинирани.

"Ще дойде време, в което държавите в ЕС ще искат тези книжки, за да е ясно кой е ваксиниран и кой не", каза премиерът. Борисов призова книжките да се пазят, за да не се налага да се правят повторно.

Военният министър Красимир Каракачанов пък докладва, че в армията първо ще се ваксинират медиците, а след това военните.

"Много стройна организация е създал ген. Мутафчийски", каза Ангелов. 

Борисов подчерта, че ваксините ще пристигнат във Велико Търново и Враца на 28-ми. 

"Признателен съм на Урсула фон дер Лайен и на EК за създадената добра организация по доставките на ваксините. Вярвам, че благодарение на ваксинацията българските и европейските граждани скоро ще преодолеем пандемията", написа по- късно премиера във Фейсбук.

По думите му 9750 дози от първата ваксина вече пристигнаха в България. В момента те се разпределят из страната. В Пловдив вече получиха първите бройки. От утре започва имунизацията. "Осигурили сме всичко необходимо за нея. Радостно е, че все повече българи желаят да се ваксинират", написа Борисов.

Той добави, че с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени към българските лекари и пациенти. "Всеки ще получи необходимата информация. През месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози", написа още премиерът.
 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе