Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът преизбира Диана Ковачева за омбудсман

Парламентът преизбира Диана Ковачева за омбудсман

Депутатите решават днес дали да преизберат Диана Ковачева за национален омбудсман. Мандатът й изтича през юли, а тя е единствен кандидат за поста. Диана Ковачева е номинирана от ГЕРБ, а по закон мандатът на омбудсмана е петгодишен.

Той може да бъде повторен само веднъж. Ковачева зае поста след като предшественичката й Мая Манолова се включи в местните избори миналата година. Преди това бе неин заместник.

В кариерата си Ковачева има и участие като правосъден министър в първия кабинет на премиера Бойко Борисов.

В четвъртък депутатите ще разискват и измененията в закона за Държавна агенция „Разузнаване“, с които сред дейностите на разузнаването изрично се включва придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Със законопроекта се правят промени и в закона за ДАНС, като се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица.

Правят се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.

Други изменения се правят и в закона за движение по пътищата, с които се предвижда определени структури на Държавната агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ да ползват специален режим на движение за обезпечаване на сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе