Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Пада мораториумът върху новите лекарства, парламентът променя експресно бюджета на НЗОК

Пада мораториумът върху новите лекарства, парламентът променя експресно бюджета на НЗОК

Мораториумът за финансирането на нови лекарства през 2018 г. все пак ще бъде отменен. В деловодството на Народното събрание е внесена експресна поправка в Закона за бюджета НЗОК за следващата година, за да отмени спорния параграф 6.

Вносители на законопроекта за председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и депутатката от "Воля" Албена Найденова.

„Предложението има за цел да внесе спокойствие сред обществеността от гледна точка на създалата се несигурност и коментари в публичното пространство относно това дали хората ще могат да получат лечение при необходимост в случай, че НЗОК не може да предложи други алтернативни форми на лечение с лекарствени продукти. Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се подчертаваше, че тази временна мярка ще има единствено дисциплиниращ ефект за производители и търговци на лекарствени продукти, а не и за пациентите", пишат вносителите.

Решението за промяна във вече приетия закон бе обявено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е координирал идеята с лидерите на останалите 4 парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването Кирил Ананиев.

Отмяната на мораториума идва само седмица след като мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев, който настояваше именно за изключване на параграф 6 от закона за бюджета на НЗОК. Промяната в позицията на управляващите стана след разговор на лидера на БСП Корнелия Нинова с премиера Бойко Борисов.

От БСП предупредиха, че ще сезират Конституционния съд заради ограничителната разпоредба, която налагаше пълна забрана за финансиране на нови молекули през следващата година.

Бившият подуправител на НЗОК Димитър Петров нарече въвеждането на мораториума "Автогол, поднесен на правителството от експерти". Той предупреди и за евентуалните законови проблеми, които ще възникнат от "заобиколната" схема, предложена от Кирил Ананиев - Министерството на здравеопазването да плаща от собствения си бюджет за медикаментите, когато се установи, че те са безалтернативни за даден пациент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе