Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

"Ред Бул" отряза крилете на Уебър

Токио. "Ред Бул" отново прецака Марк Уебър за сметка на Себастиян Фетел. Немецът спечели Гран При на Япония само с две спирания в бокса. В същото време съотборникът му беше привикан за смяна на гуми трети път. Австралиецът, който потегли от полпозишън, се върна зад Ромен Грожан и успя да го изпревари една обиколка преди финала, когато вече беше много късно за атака на първото място.

Уебър, който напуска отбора след края на сезона, не пропусна да направи хаплив коментар по темата. "Бях изненадан, че преминахме на три спирания. Попитах дали това е правилно, защото мислех, че ще можем да се справим и с две", обяви Марк. Той все пак призна превъзходството на Фетел. "Себ направи добро състезание и стратегията му проработи перфектно. Всичко беше решено, когато не можахме да спечелим преднина в сравнение с неговото темпо", добави Уебър. Шефът на отбора Кристиан Хорнер обясни: "Марк унищожи гумите по-бързо от Себастиан и затова не можеше да остане по-дълго с тях. Нямаше как, трябваше да спре по-рано".

Петата поредна и общо девета победа през сезона приближи Фетел на само 10 точки от четвърта титла във Ф1. Немецът води с 90 пред втория в генералното класиране Фернандо Алонсо четири състезания преди края. Себ има предимството и на повече спечелени стартове. Това значи, че ако завърши пети и спечели 10 точки в Гран При на Индия, ще си осигури предсрочно трофея.

Себ: Рискувах и спечелих

Рискувах и спечелих, обяви щастливият Фетел след финала. Той също е трябвало да спре три пъти в бокса, но още в началото на състезанието екипът му е променил стратегията. "Останахме дълго на пистата и решихме да минем на два стопа. Беше трудно за изпълнение, защото работата с гумите ми трябваше да бъде перфектна и точно навреме", призна Себ. "Знаехме, че ще имам прозорец в края, който трябва да използвам, ако искам победата. Успях да покрия стратегията и спечелих", завърши германецът.

Алонсо с рекорд по точки, вдига купон

Фернандо Алонсо призна превъзходството на Себастян Фетел и прогнозира четвърта поредна титла за немеца. "Дори Себ да не финишира във всички състезания, аз трябва да ги спечеля, така че е въпрос на време той да стане шампион. Истината е, че имаме различни цели. Ние гоним титла при конструкторите", обяви Алонсо.

След Гран при на Япония той е пилотът с най-много спечелени точки във Формула 1 - 1571.
"Казаха ми, че съм постигнал рекорд, така че денят е хубав. Нека се насладим на момента и да си направим празненство довечера (б.р. снощи)", заяви испанецът, който стартира от осма позиция и завърши четвърти. "Беше малко изненадващо. Пред нас имаше доста силни състезатели, а и зад нас имаше заплахи като Кими. Но състезанието мина добре, успяхме да възстановим няколко позиции на старта и извадихме късмет с проблемите на "Мерцедес", добави Алонсо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе