Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът Борисов присъства на откриването на нов завод за авиочасти край Пловдив

Премиерът Борисов присъства на откриването на нов завод за авиочасти край Пловдив

Премиерът Бойко Борисов присъства на церемония за откриване на нов завод за авиочасти край Пловдив.

Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и най-добри френски хеликоптери "Пантер" и "Кугър", най-сетне в България имаме и завод за производство на авиочасти. Това каза в приветствието си премиерът Борисов при откриването край Пловдив на завод на френската група "Latecoere". С това доказахме, че е по-добре да бъдем партньори както в ЕС, така и в България, да има производство и така най-добре чрез бизнеса се скрепява приятелство, каза още премиерът. Той благодари на администрацията - местна и държавна, която по думите му помагала на инвеститорите.

"Напоследък чувам разни приказки от опозицията, че администрацията била непрозрачна. Виждате на всяко откриване посланици, гости и собственици благодарят за работата на местната и държавната власт. Досега никой не се е оплакал", подчерта Бойко Борисов. Той добави, че с построяването на десетки предприятия безработицата пада, в момента е стигнала рекордно ниските нива от 5,5 на сто. Според него с тези заводи ставаме по-независими от европейските фондове.

За пореден път България успя да покаже, че е привлекателно място за бизнес с необходимата за това инфраструктура, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Той опроверга твърдението, че през последните години преките чужди инвестиции у нас намаляват, като посочи, че 30 на сто от тях са в периода от 2017 година до първото тримесечие на тази година и са на обща стойност 561 милиона евро.

Заводът се намира в Индустриална зона - Радиново, в община "Марица" и се очаква до края на годината да се разкрият 150 работни места. Той е на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Първата копка беше направена на 27 септември миналата година, а на днешната церемония по откриването гости бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, Яник Асуад, член на УС на компанията, посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел и председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе