Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кирилов очаква вето на Радев за извънредния закон

Кирилов очаква вето на Радев за извънредния закон

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви пред Нова телевизия, че очаквам президентът Румен Радев да наложи вето на мерките в Закона за извънредното положение.

"Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да формулират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателния орган да потвърди волята си“, каза министърът. Той е на мнение, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

Кирилов беше запитан за скандала за съмнения за манипулиране в системата за случайно разпределение на дела. "Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован", заяви той.

„Докладът казва, че най-големият риск е липса на валидация на квалифициран електронен подпис, след това е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от чужд съд“, коментира министърът.

Преведено на по-прост език това ще рече, че „например от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само да редактираме имената им, а може да ги пуснем в отпуска или да са в отпуск, но да кажем, че те присъстват“, обясни Кирилов.

На въпроса дали измамата може да се хване, Кирилов отговори: „Това очевидно са преценили членовете на Висшия съдебен съвет, за да сигнализират органите по разследване, за да може те да направят проверката дали тези факти и обстоятелства са се случили назад във времето. Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Те ми казаха ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър. И възниква въпросът защо е този централен сървър и защо е правен този архив, когато не го проверяваме.

„Може да влезе всеки с КЕП. Остава временна следа, но след това този, който е влизал може после дори да редактира собственото си присъствие и да изтрие следите, което е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система“, поясни правосъдният министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе