Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Доставчиците на медийни услуги ще обявяват действителния собственик и източниците на финансиране

Доставчиците на медийни услуги ще обявяват действителния собственик и източниците на финансиране

Парламентът задължи доставчиците на медийни услуги да обявяват действителния собственик и източниците на финансиране. Това стана с окончателно гласувани промени в закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от ДПС.

Така в срок до 30 юни на съответната година доставчиците на медийни услуги ще заявяват за обявяване декларация с информация за действителния собственик към датата на заявлението. В нея трябва да се посочва още дали притежателят заема публична длъжност, има ли влязла в сила присъда, както и справка за всяко получено от доставчика финансиране през предходната календарна година, размера му и основанието, вкл. и данни за лицето, предоставило парите.

В декларацията се отбелязва и обстоятелството, когато лицето, фактически контролиращо съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика, е различно от действителния собственик.

В нея се посочват още всички договори и тяхната стойност, сключени от доставчика на медийни услуги през предходната година с държавни или общински учреждения или дружества с държавно или общинско участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, сключени рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и тези, по които е получено финансиране по програми на фондове на Европейския съюз.

Декларацията се подава и в Министерството на културата в същия срок, като министърът на културата води отделен регистър за подадените декларации, който е публичен на интернет страницата на ведомството.

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да посочват данните за действителния си собственик и на интернет страницата на съответната медия или издание. Гласуваните текстове предвиждат при промяна на собствеността тя да бъде обявявана в седемдневен срок.

Депутатите предвиждат разпространителят на периодични печатни произведения до 30 юни всяка година също да подава в Министерството на културата декларация по образец, която идентифицира действителния му собственик, както и броя обекти за продажба на дребно, които използва в търговската си дейност.

Когато лице използва в търговската си дейност повече от една трета от всички декларирани обекти за продажба на дребно на периодични печатни произведения в страната, Министерството на културата уведомява Комисията за защита на конкуренцията.

Спорът в залата беше за същността на понятието "действителен собственик" и кой упражнява фактически контрол върху съдържанието.

Според Антон Кутев приетите текстове няма да доведат до реално изсветляване именно защото не са достатъчно ясни обяснения като за действителен собственик. По-сериозният проблем е понятието като фактически контрол на съдържанието и как се определя лицето, което ще го упражнява, подчерта той. Според Кутев изсветляването на финансирането и на договорите е насочено към малките доставчици.

Йордан Цонев, съвносител на измененията, разясни, че в закона за мерките срещу изпиране на пари има текст, който дава дефиницията за действителен собственик. Той определи предлаганите от ДПС промени като смел и решителен опит в законодателството, рационални и полезни. Да предложат текстовете допринесли и доклади на НПО-та за свободата на словото у нас, изготвени по неверни, според депутата, констатации и твърдения. Не могат да се правят класации, които не отговарят на реалното място на свободата на словото в България, законът е крачка страната ни да не бъде "клепана" по този начин, да подобрим оценките, а не за да прави пиар на този или онзи, обобщи Цонев

Лично ще се извиня на г-н Цонев, ако при следващата класация на "Репортери без граница", например, сме се изкачили нагоре, обеща Антон Кутев.

Законът не е достатъчен сам по себе си, за да се постигне крайният ефект, необходимо е разпоредбите да се прилагат правило, включи се и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). В понятието за фактическия контрол на съдържанието има сериозен иновационен елемент, когато се използва за тази материя, но то не е ново за законодателството въобще, коментира той.

НС гласува и глоби за декларации с невярно съдържание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе