Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

200 000 няма да се справят с машинния вот. Защо?

200 000 няма да се справят с машинния вот. Защо?

200 000 души у нас може да не се справят с машинното гласуване. Това съобщи проф. Михаил Константинов – председател на "Информационно обслужване" пред бТВ. И обясни: „Този вид гласуване не е характерно за Европа, по най-занижени оценки 200 000 души в България от най-възрастното население не са докосвали никакъв вид компютър през живота си. Те ще трябва за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство, и има опасност те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас.“.

Но решението е взето – ще се гласува с машини в секциите с над 300 избиратели и това е закон – част от изборния кодекс. След като е взето решението, всички трябва да направим така, че изборите да протекат успешно, отбеляза топ математикът. По въпроса дали гласуването с хартиени бюлетини е предпоставка за фалшификация, той заяви: „В България досега сме произвели над 30 избора – национални, с хартиени бюлетини. Доколкото ми е известно в съвсем малък брой секции е имало касиране на резултатите – това даже не се връзва в стотната на процента.“. 

Проф. Константинов припомни, че изборите у нас могат да се оспорват на две нива – преди да се е произнесла ЦИК по линия на административните съдилища и след това чрез Конституционния съд.

Той коментира и думите на президента, че промените могат да се обяснят с желанието на управляващите „да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации“.

„Такива изказвания са крайно нежелателни, защото те сриват и малкото доверие в изборния процес, което е останало. Това са безотговорни изказвания“, посочи проф. Константинов и припомни, че избирането на президента е станало с хартиени бюлетини.  

„Факт е, че да се променя Изборният кодекс непрекъснато и особено в навечерието на избори е глупаво и лошо. От друга страна, това което препоръчват външните органи като Венецианската комисия, е да няма фундаментални промени“, отбеляза още председателят на „Информационно обслужване“.

„Начинът на гласуване не е фундаментална промяна. Ако бяхме сменили изборната система, или поне да сменим прага от 4% - това щеше да бъде фундаментална промяна“, коментира той.

Според него първите 20 години на демокрацията вотът е бил доста качествен. „Тогава комисиите вземаха решение по следното правило – ако можем да разберем волята на избирателя, зачитаме гласа му. Ние с желанието да прецизираме процеса, вместо да изпишем вежди извадихме очи. В момента комисиите масово инвалидизират вота“, смята проф. Константинов.

„У нас има най-строг критерий за законност на гласа, а в същото време имаме доста неграмотно население. Комбинацията от тези две неща разрушава достоверността на вота“, посочи проф. Михаил Константинов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе