Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Плевнелиев: Няма бързо решение на кризата в Сирия

Плевнелиев: Няма бързо решение на кризата в Сирия

Ню Йорк. „Няма бързо решение на кризата, така че България трябва да е готова и да действа отговорно и адекватно". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в централата на ООН в Ню Йорк. Там той осбъди необходимостта от актуализация на плана за справяне с нарастващия брой на бежанците от Сирия заедно с Върховния комисар на ООН по бежанците Антонио Гутереш. Президентът е запознал Гутереш с предприетите от България мерки за настаняване на сирийски бежанци. Държавният глава е посочил, че капацитетът на местата в центровете ни за временно настаняване е изчерпан и се търсят допълнителни възможности, уточняват от прессекретариата на президентството.

Кризата с бежанците няма да приключи скоро, призна Плевнелиев пред Антонио Гутереш. Той изтъкна необходимостта от устойчиви модели и решения за преодоляване на сирийската криза.

„Няма бързо решение на кризата, така че България трябва да е готова и да действа отговорно и адекватно", каза президентът Росен Плевнелиев.

Броят на бежанците се увеличава, по последни данни те надвишават 2.2 милиона души, основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия, Гърция. В тази връзка Върховният комисар и президентът бяха единодушни, че трябва да се търсят нови места за настаняване на сирийските граждани. Необходимо е и допълнително финансиране и България трябва да използва всички възможни механизми за подкрепа и за финансиране, включително и по линия на Европейския съюз и ООН, потвърдиха още те.

Отношението към прокудените и необходимостта от съпричастност и хуманност към търсещите закрила също бе тема на разговор между Плевнелиев и Гутереш. Според президентът, страната ни е символ на гостоприемство, толерантност и хуманност и трябва да го покаже в сегашния момент.
Държавният глава открои и доброто сътрудничество с Представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците. С него властите в София са в постоянна връзка.

Държавният глава е изразил подкрепа за европейската интеграция на Албания чрез получаването на статут на държава-кандидат за членство в ЕС през декември 2013 година в разговор с министър-председателя на Албания Еди Рама. Двамата се договориха за българска експертна помощ при изготвянето на генералните планове за управление на водния сектор на страната. Плевнелиев обсъди с Рама и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на енергетиката, търговията и туризма.

Плевнелиев взе участие в Глобалната инициатива на Бил Клинтън в Ню Йорк. На нея присъстваха световни държавни и правителствени ръководители и политически лидери. Държавният глава посети и Националния мемориал 9/11 и почете паметта на жертвите от терористичния акт в Световния търговски център на 11 септември 2001 година, обясняват от прессекретариата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе