Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бъчварова: Новите документи с чип са в услуга на гражданите

Бъчварова: Новите документи с чип са в услуга на гражданите

Правим всичко възможно българските граждани да имат наистина една добра услуга с новите документи за самоличност с електронен чип. Това заяви по време на блиц-контрол в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Депутатът от БСП Атанас Мерджанов отправи въпрос към Бъчварова относно обявената обществена поръчка на стойност над 500 млн. лв. за издаването на нови документи за самоличност, които ще съдържат чип по желание на българските граждани. Бъчварова коментира , че с нея се планира да се премине от децентрализираната система за издаване на документи в централизирана т.е. от 30 места в страната, където се издават лични карти да се премине към едно. „Това е модел, по който работят и други държави. Този модел снижава разходите и се оказа доста по-ефективен", заяви вицепремиерът.

По думите ѝ, МВР планира да изгради сграда за този център като сумата за това представлява 0,2% от сумата за обществената поръчка. Бъчварова обясни, че сумата за обществената поръчка е 480 млн. лв. без ДДС. „Става дума за около 40 млн. лв. на година, които ще бъдат покрити от таксите за 11 години напред. Това ще ни даде възможност да не увеличим цената, въпреки че в новите документи, ще имат повече защити. Част от този проект ще бъде финансиран и по линия на ОП „Добро управление". В срока съм възложила на комисията да се потърсят възможности за намаляване на разхода", заяви още министърът на вътрешните работи.

Румяна Бъчварова подчерта, че няма да се увеличи цената на личните документи. „Те няма да бъдат тунинговани, а ще бъдат нови. Такава е политиката на всяка една държава с оглед на сигурността. Не виждам нито една причина, което и да е министерство да се откаже от такива гаранции. Правим всичко възможно българските граждани да имат наистина една добра услуга", заяви Румяна Бъчварова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе