Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова: Не воюваме с президента

Нинова: Не воюваме с президента

Изключително важно е, че представителите на опозицията сте тук, за да чуем вашето мнение. Това каза президентът Румен Радев на среща с БСП за предстоящите избори. Той каза, че предстои отварянето на Изборния кодекс за промени и разказа обсъдените с ГЕРБ промени и други идеи, които да дадат възможност на всички български граждани да гласуват - българите в чужбина, карантинираните и т.н.

ВИЖ ОЩЕ: Караянчева към Радев: Подкопавате доверието в изборите

Няма причина да не стане в тези избори да се привлекат и общинските избирателни комисии, за да се избегне струпване на хората, посочи Радев. Най-важни си остават здравните мерки, категоричен е той. Независимо коя ще бъде датата, трябва да има различни варианти за пандемичната обстановка, каза още държавният глава. И отново подчерта, че доверието е най-важно, за да имаме легитимен следващ парламент и устойчиво правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че преди да заговорят по темата, иска да разсее едно съмнение. "Ние не воюваме с президентската институция", заяви Нинова. 

Радев каза, че където и да отидат с вицето Йотова, са добре посрещани от привържениците на левицата.

Илияна Йотова добавни, че тя е от хората, които никога не забравят откъде са тръгнали.

Машинното гласуване ще бъде гаранция за честни избори, посочи Нинова. Подкрепяме създаването на многомандатен избирателен район в чужбина. Гласуване по пощата е възможно, но то трябва да върви ръка за ръка с активна регистрация, каза още Нинова. Настояваме да се увеличи заплащането на членовете на секционните комисии. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с всяко решение за датата, добави още тя.

Нинова каза, че имат лош опит от промяна на изборното законодателство в последния момент. Но за карантинираните са готови да обсъдят ппромените, когато те бъдат внесени от ГЕРБ.

Тъй като няма да имаме възможност да правим типичната за БСП предизборна кампания, за нас е важно, че кампанията се променя и ще бъде в по-голямата си част през медии и социални мрежи. Съгласни сме медийното време да се разпредели справедливо и за малките партии, каза лидерът на БСП. Тя посочи, че се закъснява с представянето на партийните програми. Апелът ми към другите партии е по-скоро всеки да си представи модела, за да започнем разговорите по същество, призова Нинова.

Експертът на БСП проф. Друмева постави въпроса какво ще правят хората с изтекъл срок на документите, както и посочи възможни юридически проблеми, които могат да възникнат при обсъждане на различни идеи за промени в Изборния кодекс.

Йотова посочи, че за българите в чужбина е почти невъзможно да си оправят личните документи заради ограничителните мерки. Това ще ги лиши от възможността да гласуват. Затова е поставен въпросът за гласуване по пощата. Вярно е, че се задълбочава порочната практика да се правят промени в Изборния кодекс в 12 без пет. Това, което днес научихме, ще има предложение за отваряне на Изборния кодекс, но промените ще имат по-скоро технически характер и ще касаят карантинираните хора. Но за съжаление определени хора ще попаднат в сивата зона и няма да имат възможност за гласуване. Останахме с впечатление, че здравните правила ще бъдат посочени в последната минута. От Сдружението на общините искат това да се случи колкото може по-бързо, каза още Йотова.

Възможността да се заснемат изборите трябва да бъде регламентирана законово, посочиха още участници на срещата.

Очаквайте подробности

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе