Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова шокирана заради Истанбулската конвенция

Нинова шокирана заради Истанбулската конвенция

Червените евродепутати да не подкрепят текста за Истанбулската конвенция в европарламента утре в резолюцията на ЕП. Това ще поиска от тях соцлидерката Корнелия Нинова. Тя реагира веднага, след като разбра, че в проектодокумента, освен текстове за корупцията у нас, има и такива, с които страната ни се подканя да приеме най-сетне Истанбулската конвенция, предаде Дарик.

Инициатор на резолюцията на LIBE е евродепутатът на ПЕС Елена Йончева.

"Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в  резолюция срещу корупцията. В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес", скочи Нинова във Фейсбук.

Тя изтъква, че, че резолюцията в частта за корупцията заслужава подкрепа, но не и "смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира".

"БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент.  Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата", напомня Нинова.

"Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като  се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", завършва позицията на соцлидерката.

Освен натиска за Истанбулската конвенция, в проекторезолюцията на LIBE страната ни е призована да спазва правата на малцинствата, като изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека. Цитирани делата на забранената и нерегистрирана у нас македонистка формация ОМО "Илинден", които осъдиха България в Страсбург именно в ЕПСЧ. Незаконната у нас организация насажда твърдението, че в България има македонско малцинство, каквото няма, докато от резолюцията става ясно, че държавата ни трябва да го признае, отбелязва Дарик.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе