Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ненчев обсъди с ДПС закони за отбраната

Ненчев обсъди с ДПС закони за отбраната

Министърът на отбраната Николай Ненчев обсъди с депутати от ДПС промени в закона за за отбраната и въоръжените сили. По време на разговора е засегната и темата за наборната казарма. "Обсъждат се различни варианти - между 3 месеца и малко повече от година. Аз съм бил в казармата 2 години и 3 месеца. Впечатлението ми е, че за качествената подготовка е нужна поне 1 година", каза след това Ненчев.

Новите промени в закона за отбраната и въоръжените сили, които ни бяха представени от министър Ненчев, ще доведат до подобряване на социалния статус на военнослужещия, заяви пред журналисти депутатът от ПГ на ДПС Янко Янков. „Това, което категорично мога да кажа на този етап е, че предложената правна техника ще доведе до подобряване на нормативната база в отбранителния сектор", заяви Янков. И допълни:„Смятам, че има нови и сериозни моменти, които подобряват действията на военна полиция", коментира той като допълни, че има и нови задачи свързани с регионалните и местни власти по отношение на резерва, запаса и ясно дефиниране на юридическите и физически лица, които трябва да бъдат ангажирани в тези процеси". „Има нови моменти свързани с киберсигурността, които досега не съществуваха.

Специално за военна полиция са намерили текстове, които досега са били в подзаконови нормативни актове, а не в конкретен закон. Военна полиция ще се ангажира със сериозно противодействие и се регламентират процесите свързани с антитерористична дейност, използването на оръжие и разследващият дейности на военна полиция", обясни Янков. По думите му се синхронизира нормативната база на МО с тази на НАТО. „Подобрява се социалния статус на военнослужещите, намалява се възрастта при която могат да бъдат приемани военнослужещи, сержанти и войници. Дава се възможност на определени военнослужещи ценни за тях да могат да се пенсионират и да продължат да работят за тях. Повишава се минимални коефициент за възнаграждението", каза още депутатът.

Ненчев съобщи още, че е спрял обществена поръчка за закупуване на леки високопроходими автомобили. Програмата била натовска, а средствата - целеви. На този етап можем да се справим и с наличната техника, каза той. Армията все още не е изпратена на границата, тъй като от МВР не са поискали военни да им помагат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе