Извънредни новини

Боби Михайлов пак шеф, вкарва футбола в училище

Боби Михайлов пак шеф, вкарва футбола в училище

София. Футболни страсти украсиха светлия празник Трифон Зарезан вчера. В НДК трябваше да бъде избрано управление на футбола ни. Срещу шефа на БФС Боби Михайлов не застана кандидат, но пък в залата беше интересно.

Футболът да стане задължителен спорт в училище, поиска от Министерски съвет конгресът на футболния съюз. Освен че очаквано преизбра Боби Михайлов за президент и смени петима от членовете на Изпълкома, най-висшият форум не поднесе изненади. "Държавата трябва да се ангажира с детско-юношеския футбол. Да се направят едни здрави училищни първенства. Ако това се получи, казано на футболен език, мачът е приключен. Бъдете здрави", изказа се кратко и ясно босът на "Литекс" Гриша Ганчев и всички в зала 3 на НДК го подкрепиха. Това означава, че по примера на доста западни държави в час по физическо футбол задължително ще ритат и момичета, и момчета. В САЩ учените доказаха, че "сокърът" е идеален за физическото развитие и на двата пола.


Иначе Боби Михайлов бе избран за трети пореден път за президент на БФС. 461 делегати дадоха гласа си за бившия вратар, 26 бяха против, а 6 плика се оказаха празни. Десетина деятели не се явиха, явно предпочитайки да празнуват Трифон Зарезан. "Уау. Надявам се, че ме избирате заради работата ми през годините. Дано и занапред да оправдавам доверието ви", каза Боби веднага след огласяване на резултатите.

По-късно на брифинга той изненадващо поиска и четвърти мандат. "Наистина мислех, че това ще е последният ми начело на БФС, но като гледам колко ме обичат хората и как ме преизбират, може след 4 години да променя решението си", каза Михайлов и не скри, че ще се весели с тройни сили. "Обичам съпругата си и ще празнувам Свети Валентин. Обичам и Трифон Иванов (б.а. Туньо беше в залата), затова ще празнувам Трифон Зарезан. Разбира се, ще празнувам и победата на конгреса", обясни щастливият шеф на БФС, който взе властта от Батето през 2005 г. Втория път срещу него се изправи Ивайло Дражев, но скандалният бургазлия не беше допуснат до конгреса. Сега липсваше дори и един конкурент.
Боби разкри още, че първият човек извън залата, който му честитил, бил синът му Ники.
Иначе бившият вратар заяви, че няма да прави промени в комисиите до лятото. Той още веднъж подчерта, че държавата е длъжник на футбола.

Лека интрига имаше само при избора на нов Изпълком. Предложени бяха общо 17 души, като трима трябваше да отпаднат. Гласове не стигнаха на Иван Василев - Бозата (вице на "Локо" Сф), на несебърския кмет Николай Димитров и на Веселин Балевски, бивш член на Изпълкома. Кирил Домусчиев и Венци Стефанов приеха поканата да допълнят присъствието на клубните босове. Боби Михайлов не скри, че Цветан Василев е отказал поканата му. Босът на "Ботев" заяви преди време, че той и колегите му нямат място в управата на футбола и удържа на мъжката дума. В Изпълкома влезе друг морски кмет - Панайот Рейзи от Созопол. Вътре е и Петър Величков, директор на верига бензиностанции OMV. Преди време той беше кандидат за шеф на Профлигата, но загуби битката от Стефан Капралов.
Сигурно е едно - опозиционната група около Христо Порточанов пак ще атакува конгреса в съда. Ортакът на Христо Стоичков обяви предварително форума за нелегитимен.


Министър заръча битка с мафията


Битката с черното тото да е приоритет на БФС заръча министърът на спорта Мариана Георгиева, която поздрави конгреса. "Правителството обича футбола. Ние се радвахме с успехите на "Лудогорец", но страдахме, че "Лудогорец" е сам", каза министърът в речта си. Тя гарантира, че тази година ще започне работата по проекта за нов национален стадион. "Пожелавам ви да се преборите с тумора черно тото, който не е само български, а световен проблем. Трябва да бъде прекратено още в зародиш всеки опит за нечестно залагане във футбола. Покажете, че сте големи футболни мъже", каза още министър Георгиева.

Емил Костадинов ще реже глави


Никакви компромиси, закани се вечният член на Изпълкома при Боби Михайлов - Емил Костадинов. Той визираше взимането на лицензи от клубовете.
"Знам, че в България е криза, опитваме се да помагаме на отборите, но някои от тях трябва да решат дали искат да се развиват, или не", обяви бившият национал. Пред медиите говори и новият стар член на Изпълкома Венци Стефанов. "Изненадващ избор", каза босът на "Славия", "Дано вече не ме режат съдиите, въпреки че го правеха при предишния ми престой в БФС.

Батков: Пари от тотото и за футболните тимове


Държавата тотално е абдикирала от футбола, избухна собственикът на "Левски" Тодор Батков от трибуната на конгреса. "Подкрепям напълно предложението на г-н Ганчев за задължително обучение по футбол в училищата, и то не само за момчета, а и за момичета, тъй като в цял свят този спорт става все по-популярен и сред девойките", обяви босът на "сините". "Освен това задължително трябва да бъде преразгледана системата за разпределението на парите от тотото. Не може да се финансират някакви екзотични спортове, които не носят нито медали, нито национална гордост на България, за сметка на футбола. Искам да попитам какво ще стане, ако тези 6 идиота, сред които аз, г-н Ганчев, г-н Домусчиев, видях, че и Сашо Томов е тука, се откажем да финансираме отборите си! Всяка година давам милион и 400 хиляди лева за школата, в която тренират 600 деца, и за това не получавам нито лев от държавата", продължи Батков. "На трети пореден министър се моля да узаконим "Раковски". За сектор "А" на "Герена" платихме повече от 700 хиляди лева само за учредяване правото на строеж, колкото е за един мол или публичен дом. Иначе политиците, когато сме им нужни, се въртят около нас, да спрем феновете да не протестират, а като дойдат избори - ама може ли феновете нещо", добави Батков.


Той припомни обещанието на предишния премиер да се въведе лицензиране на електронните залагания, като половината от акциза да отива при отборите. "На практика нищо не стана. Законът, който беше приет, е изключително лобистки. Нито един сайт не функционира официално с изключение на "Еврофутбол". Никой не плаща данъци и съответно ние не получаваме нищо", каза още Батков.


Накрая синият бос обяви, че няма никакво желание да участва в Изпълкома, но подкрепя присъствието на футболни босове там.

Бойно село посвети стих на Михайлов

Култови личности се изявиха в НДК на конгреса вчера. Точките обра Емил Илиев, представител на ФК "Бойчинов" от село Коиловци, прочуло се с боя над френските командоси. За отскок той предложи да бъдат отменени засадите, за да има повече голове в мачовете. После представителят на тима от плевенското село изрецитира стих, посветен на Боби Михайлов: "Боби фантастичен, от всички българи обичан. Мексиканците от него бягат, багажа да си стягат", гласеше един от стиховете на шефа на кооперацията в Коиловци.

Култов беше и най-възрастният делегат - 81-годишният Емануил Луков от "Славия" (Ново село). За начало той се похвали навръх Трифон Зарезан с постиженията на родния Видински край: "Имаме страхотни лозя и правим много хубава гъмза. Да сте живи и здрави всички вие! И Боби Михайлов", обяви бай Емануил Луков.

Маскарад пред НДК направи комикът Стефан Рядков, който се беше дегизирал досущ като президента на БФС. Актьорът мяташе кючеци точно като Боби в прочутия му клип с Преслава. Пред самата зала Рядков започна да се закача с футболните босове. "Благодаря ти, Мишо, за всичките години, през които си бил с мен", обърна се комикът към Мишо Касабов. "Когато мога - винаги", обеща немският възпитаник.

После на мушката попадна Туньо. "Трифоне, честит имен ден. Жив и здрав, надявам се да ме подкрепиш", каза Рядков. Железният защитник обеща, че няма начин да не гласува за него.

"Здрасти, Ники, как си?", беше посрещнат Николай Гигов. "Аз съм пушка", показа чувство за хумор босът на "Локо" (Сф).

Делегатите си носят домашнярка

Любопитен момент от вечерята в "Кемпински" преди конгреса беше разкрит в кулоарите. В хотела бяха настанени част от делегатите от провинцията. Кувертът включвал само една ракийка, което естествено се оказало крайно недостатъчно. Без грам притеснение доста от делегатите извадили домашнярки, с които се били запасали. Така си изкарали прекрасна вечер.

Иначе армия от сервитьори постоянно зареждаше шведските маси в НДК. Футболните хора се възползваха от това сякаш са били държани гладни с дни. Делегатите и гостите на БФС унищожаваха най-вече месните хапки и лакомствата. Много от пратениците на футболните клубове пък имаха и лична мисия. Тя бе да се снимат с разпознаваеми лица. Най-търсени за фотоси и селфита бяха Димитър Пенев и президентът на "Славия" Венци Стефанов. Строга охрана пък бдеше за сигурността на футболните хора в НДК. Многобройните гардове не даваха и птичка да прехвръкне. Всички бяха щателно претърсвани.

Националите харчат най-много

Повече от 47 милиона лева е похарчил БФС за последните пет години, стана ясно от счетоводния доклад на съюза. От тях 22 милиона са хвръкнали за националния отбор по футбол, който за съжаление не успя да се класира за нито едно първенство през този период.

БФС обаче е на печалба от около 3 млн. лв. за същия период, тъй като е имал приход от 50 милиона. 18 от тях са влезли по линия на ФИФА и УЕФА, а други 15 - от телевизионни права. За децата, юношите и аматьорите са били отделени общо 6 млн. лева. За издръжката на съюза през последните пет години пък са били дадени 8,3 млн. лв. - основно за заплати на 111 щатни служители в централата, зоните и регионите.

В следващите четири години, последните от управлението на Боби Михайлов, се очаква в БФС да влязат повече от 45 млн. лв. България ще бъде домакин на европейското за юноши и се очаква УЕФА да налее доста солидни суми за обновяване на бази и стадиони. Доста солидни отново ще са приходите от телевизионни права заради новата система по разпределение на парите от световни и европейски квалификации.

"Оставка", крещят реститути

Викове "Оставка" се носеха пред НДК в началото на конгреса. 30-ина реститути от Бояна вдигнаха и плакати срещу ръководството на БФС. Хората от софийския квартал водят съдебни битки да си върнат земите, които бяха дадени на футболния съюз за строеж на национална база.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе