Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

15 000 машини нямало да стигнат за вота

15 000 машини нямало да стигнат за вота

Премиерът Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев закупуване на машини за предстоящия парламентарен вот догодина. 

Спореданализатора проф. Михаил Константинов, е необходимо да бъдат изяснени някои важни въпроси преди да бъде въведено гласуването с машини. Пред БНТ той коментира, че все още не е ясно дали ще изчезне хартията.

Проф. Константинов посочи, че евентуален проблем би възникнал и при поръчката на машините заради коронавируса. Причината - много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на заразата

"Ако ще има само машини, няма да минем само с 15 000. В България секциите са 12 000. С една машина могат да гласуват 180, максимум 200 души. Има секции, в които гласуват 600-700-800 души. Е, как тези машини ще ги оправят? Трябва три дена да гласуват, т.е. трябва много внимателно да се прецени колко машини да се закупят. И тук идваме до следващия проблем - съвсем наскоро излязоха данни за компютърната грамотност на нашето население и се оказа, че над 30% от българите не са докосвали компютър", заяви проф. Михаил Константинов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе