Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Мария Габриел: Бъдещето на Европа е цифрово

Мария Габриел: Бъдещето на Европа е цифрово

Бъдещето на Европа е и цифрово, и в тази цифрова Европа младите са моторът, заяви еврокомисарят Мария Габриел днес по време на публичен дебат "Бъдещето на младите в дигитална Европа" в СУ "Св. Климент Охридски", заедно с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с депутата от Европейския парламент Искра Михайлова.

За мен младите са в центъра на политиките, които правим, подчерта Габриел. Програма "Еразъм" е символ на нашия успех, средствата за нея ще бъдат увеличени, допълни тя. За първи път имаме най-дигиталния бюджет в историята на ЕС, смята още еврокомисарят. Според нея дигитализацията ни изправя и пред предизвикателства, пред които нито една държава членка не може да се справи сама. Габриел посочи липсата на кадри и припомни, че в Европа има недостиг от 350 хиляди ИТ специалисти и този недостиг ще расте. След 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 44 на сто от европейците нямат основни цифрови умения, за нас това е голямо предизвикателство, коментира Габриел. Тя отбеляза и сигурността, която е една от приоритетните теми, но цифровизацията й дава ново измерение - киберсигурността.

Еврокомисарят се спря на възможностите на изкуствения интелект, цифровизацията на индустрията. Важно е да запазим реалистичен поглед за дигиталната Европа, цифровизацията е източник на икономически растеж, но е и риск за повече социално изключване, за повече бедност, за периферизация на региони, затова младите имат ключова роля, коментира Мария Габриел. Тя посочи необходимостта от общ европейски подход в чийто център се намира човекът.

Еврокомисарят посочи още, че е стартирал проектът за безплатен безжичен интернет за общини в цяла Европа. Вече има регистрирани 15 хиляди общини. В 14 часа на 15 май всички регистрирани общини ще трябва да натиснат последния бутон за кандидатстване, а след това ще бъдат селекционирани 1000 от тях. Това означава, че минимум 15 български общини ще бъдат селекционирани, обясни Габриел. До 2020 г. предвиждаме пет такива покани за участие, целта ни е да покрием между 6 и 8 хиляди общини в Европа, а те ще решат кое обществено място има нужда от безплатен интернет, уточни еврокомисарят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе