Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кристалина Георгиева се надява за политическо отрезвяване

Кристалина Георгиева се надява за политическо отрезвяване

София. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева изрази надежда в ефира на Дарик, че следващата година ще е година на политическото отрезвяване, на по-сериозна работа към това да се чуят гласовете на хората, да се разбере защо има толкова напрежение в Европа.

"Заради увеличаването на бедността в цяла Европа имаше протести през тази година и мнението навсякъде беше, че политиците не се справят и не са успели да намерят пътя на обединението за решаване на проблемите", коментира Кристалина Георгиева протестите у нас през 2013-та.

"Ние знаем, че предстоящите европейски избори е много вероятно да не бъдат избори, в които се бори лявото и дясното, а в които да се борят тези, които са за повече интеграция в Европа, срещу тези, които са против повече интеграция, даже за дезинтеграция на ЕС и това са много сериозни теми", каза още тя.

Като човек оптимист тя се надява, че има разбиране за това в колко критичен момент се намираме, не само защото излизаме от тежка криза, а защото светът се е променил.

Георгиева сподели впечатлението, че през последните години светът е станал по-динамичен, по-конкурентен, има много места по света, с които трябва да се съобразяваме по нов начин, а и "майката природа стана по-капризна". "В свят, който е по-динамичен и с повече рискове, печелят тези, които са по-обединени и с повече чувство за национална посока и консенсус", категорична е тя.

По думите на еврокомисар Георгиева, изработването на единна политика по отношение на бежанците и миграцията стои като задача пред Европейския съюз и тя няма да е лесна на фона на засилващите се антиимигрантски настроения.

Тя посочи, че е "за" политика, която включва три елемента - инвестиции в мир и развитие в най-рисковите райони на света; сериозна работа в международен план да се пресекат каналите за трафик на хора, който по думите й е голям и отровен бизнес; Европа да има обща политика, която да се основава на най-добрите практики и взаимопомощ между страните членки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе