Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВОЛЯ отново иска Красимир Каракачанов и Валери Симеонов вън от кабинета

ВОЛЯ отново иска Красимир Каракачанов и Валери Симеонов вън от кабинета

От "Воля" отново поискаха вицепремиерите от квотата на Обединените патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да напуснат правителството. "Двамата веднага да изчезват от правителството, на тяхно място да се намерят достойни българи, които да ги заместят", заяви на брифинг в парламента лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Повод за исканите оставки е случаят с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и подозренията за корупционни практики при даването на българско гражданство.

Агенцията е подчинена формално на Симеонов, но реално е контролирана от Каракачанов и ВМРО с персонални назначения през всички години, както се твърди от различни източници, каза Марешки. Той припомни, че в началото на този парламент, още миналата година, председателят на Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев от "Воля" на брифинг е алармирал за множество сигнали относно работата на ДАБЧ. Тогава Каракачанов и ОП застанаха зад председателя на агенцията, а депутати от ОП поискаха оставката на Андон Дончев като председател на комисията, припомни Марешки.

"Докога дребните пионки и поставените лица ще изгарят? Готова ли е най-накрая правораздавателната система да стигне до главата? Каракачанов ли е всъщност шеф на тази организирана престъпна група? Ако е така, той защо не е арестуван?", попита лидерът на "Воля". Ако обвиненията в публичното пространство към Каракачанов са клевети, защо той не е предприел действия да изчисти името си, попита още той. Фактът, че няма насрещни действия на правоохранителните органи срещу хората, които дават тези сигнали, за нас е доказателство, че това са истински факти и заради това ние искаме Каракачанов и Симеонов да си понесат политическата отговорност, каза още Марешки.

В момента се вкарва един от най-богатите бюджети на България, с повишаване на приходите, огромни суми, с които ще бъдат дофинансирани различни сектори, което показва един добър темп на развитие на държавата, посочи Марешки. По думите му, това не означавало обаче, че трябва да се търпят хора, които се подиграват с българските майки, българите в чужбина.

В този парламент няма да участваме в съставянето на никакво правителство, припомни позицията си Марешки. "Воля" не загрява за това управление, а за следващите парламентарни избори, на които ще се представим по-добре и ще покажем качества в управлението, допълни той.

По отношение кворума в пленарна зала Марешки заяви, че "Воля" нямат ангажимент към осигуряването му и че заседанието днес е започнало благодарение на напусналия групата на БСП Спас Панчев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе