Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Казваме кандидат за ООН до края на март

Казваме кандидат за ООН до края на март

Представихме пред Бритиш петролиум идеята за газов хъб

България ще обяви своя кандидат за ООН до края на март. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Лондон по време на форума "Подкрепа за Сирия и региона". Министър-председателят обаче не се ангажира с конкретно име, отбелязва Нова телевизия.

Както е известно за мандат на върха на ООН се спрягат имената на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова и вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

Вижте повече във видеото:

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е срещнал представители на британския петролен гигант Бритиш петролиум в Лондон, където участва в Донорската конрефенция за Сирия и региона.

„Успяхме да представим на Бритиш петролиум нашия газов разпределител Балкан, който Еврокомисията продуцира в момента. Желанието ни е големи компании да дойдат да инвестират в България и ние да станем газов разпределител", заяви пред БНТ Борисов.

Министър-председателят е имал срещи и с държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. „Те са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединението щати и ООН за това, което правим, допълни още Борисов. Той обаче не уточни каква е била темата на разговорите с тях.

По повод Донорската конференция за Сирия, в която участие взеха над 70 страни, неправителствени организации и частни компании Борисов коментира, че е много удоволетворен от възприетата обща позиция за подпомагане на бежанците. А именно да се събере фонд, който да финансира хората да стоят в държавите близко до Сирия – Ливан, Египет, Йордания, Турция, и след края на войната да се върнат, вместо да тръгват към Европа. Сега европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населените места, от които са избягали по различни причини", коментира Борисов. Той отново посочи, че най-логичното е да се затворят границите и бежанците да бъдат пропускани само по официален път, след снемане на пръстови отпечатъци. Страните, които имат нужда от работна ръка и могат да устроят бежанците, да въведат Зелена карта като в САЩ, предлага Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе