Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС каза НЕ на ГЕРБ с четири мотива

ДПС каза НЕ на ГЕРБ с четири мотива

ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция на Република България и няма да гласува за свикване на ВНС. Това заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ. Той излезе пред медиите да съобщи решението на Централното бюро на партията и заяви, че заседанието продължава и по други актуални теми.

Карадайъ обяви и мотивите на ДПС, които са изцяло в контекста на мисията на Движението.

Те са:
"Предложеният проект е поредния удар срещу демокрацията и държавността. Той се отрича от общочовешки ценности като свобода, равенство, справидливост, хуманизъм и търпимост. С него се отказват правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт, обясни председателят на ДПС.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ДПС казва НЕ на ГЕРБ за нова конституция

Карадайъ добави: "Конституцията като основен  закон засяга правата и свободите на всички български граждани. затова и всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати, в спокойно, нормално и креативно политическо време, трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертни среди".

Според него с приемането на Нова конституция и или с променяне на съществуващата трябва да се отстраняват констатирани недостатъци и да се цели върховенство на правото и укрепване на демократическите ценности.

Това трябва да се прави по начин, който да приближава българският конституционен модел към най-добрите международни и европейските образци, категорично е ръководството на ДПС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе