Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Искат касиране на избора на кмет в Банско заради опорочен вот

Искат касиране на избора на кмет в Банско заради опорочен вот

Ръчно преброяване на бюлетините и съдебно-графологична експертиза на част от подписите, положени в изборните протоколи. С тези основни искания днес в Административния съд в Благоевград стартира делото за касиране на резултатите от местния вот за кмет в община Банско. На първи тур победи кандидатът на ГЕРБ Георги Икономов с 50,67%, като 55 гласа се оказаха решаващи да няма втори тур. Жалбата е на Реформаторския блок, представляван от кандидата за кмет Лазар Захов, и Коалиция „Заедно за община Банско", чийто кандидат бе управлявалият общината от 2003 до 2011 година Александър Краваров. Съдът отхвърли искането за ръчно преброяване на бюлетините. Двамата заявиха в съда, че са допуснати фрапантни нарушения. Искат съдебно-графологична експертиза заради съмнения, че част от подписите, положени в изборните протоколи, не са автентични. Открити са и редица несъответствия между номерата на бюлетините в изборните кутии в секциите и номерата на бюлетините, които се предават от ОИК на СИК с приемо-предавателни протоколи. Установени са несъответствия и между номерата на намерените в кутиите бюлетини и номерата на отрязъците от тях, които СИК поставя в отделни кутии. Има и неправилно отчитане на резултата като цяло вследствие на невярно съдържание на протоколите във всички секции. На първия тур изборният ден в някои секции е продължил до 21 часа. Делото в момента продължава с разпит на седем свидетели. Ще бъдат ревизирани всички протоколи на секционните комисии в община Банско, както и този, съставен от Общинската избирателна комисия в града.

В някои от секциите не са допуснати местни жители да упражнят конституционното си право, твърдят Краваров и Захов. Показания в съда дадоха допуснати за разпит свидетели, част от които са председател и членове на СИК, както и редови граждани. По делото бе назначена съдебно-графологична експертиза, която да докаже дали са извършвани поправки в протоколите, както и автентичността на поставените подписи на председателите и членовете на СИК.

Преправяни и неподписани протоколи, изготвяне на нови протоколи и изборен туризъм опорочиха местните избори в Банско, категоричен е неуспелият кандидат за кмет Александър Краваров. Ние не искаме да спечелим на всяка цена, искаме истината да излезе наяве, коментира той. Предупреди, че ако Административният съд в Благоевград не уважи искането за касиране, ще последва обжалване пред по-горна инстанция, а при нужда и в съдилища извън страната.

„Някои хора в Банско си мислят, че по време на избори могат да правят каквото си искат – да купуват гласове, да заплашват хората, да късат плакати на опоненти, да чупят витрини на партийни клубове. Изобщо при тях това си е в реда на нещата", каза Краваров.

От МК „Заедно за община Банско" имали информация за над 150 недействителни бюлетини, признати в полза на Икономов.

„В Банско гласуваха около 90 македонци, бяха докарани и цигани от Стара Загора и Велинград, които гласуваха по селата. В село Кремен, където имахме с 5-6 гласа по-малко от ГЕРБ, имаше 32-ма избиратели от други населени места. Същата беше ситуацията във Филипово и Обидим", каза още Краваров.

Според него подобни избори досега не са провеждани в страната, като нарушенията навсякъде са едни и същи – поправяне и смяна на протоколи.

„Вече не се купуват избиратели, купуват се цели секционни комисии", подчерта бившият управник на курортния град.
Владимир Симеонов

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе