Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Карадайъ: Оставка и на Борисов, и на Радев

Карадайъ: Оставка и на Борисов, и на Радев

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ произнесе реч, която разтресе политическата система в държавата. Той поиска оставката и на правителството, както и на президента Радев.  Според Движението войната между институциите е основна причина за политическата криза. Той упрекна правителството, че в името на оцеляването се е заиграло с националистите, а президентът че вместо да се превърне в обединител на нацията е избрал политическото противопоставяне, реваншисткия модел на ГЕРБ и допълнително е ерозирал държавността. Според Карадайъ изходът от политическата криза не бива да поставя нито единия нито другия като жертва или победител от създалата се обстановка, защото резултатът ще е само един- нов реваншизъм.

ДПС смята, че за запазване на държавността е нужна спешна национална програма и то в краткосрочен план с три елемента: приемането на бюджет, който да гарантира успешен изход от създалата се здравна, икономическа, социална и политическа криза, приемането на програма за усвояване на евросредствата, както по линия на коронавируса, така и на бюджетната рамка на програмния период на ЕС.  

ДПС предлага да се състави екпертно правителство. Министрите да бъдат утвърдени експерти от секторите, които са наясно с приоритетите на ЕС за следващия период. Премиерът да бъде посочен от първата политическа сила, а вицепремиерът – от втората, които да отговарят за провеждането на честни и демократични избори.

Ето цялата реч на Мустафа Карадайъ:

Днес, в първия ден от новата сесия на Народното събрание, вместо да очертаваме парламентарната дейност за предстоящия сезон, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата.

Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България.

ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на Демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. Движение за права и свободи е за спешни решения в името на мира и стабилността.

Каква е актуалната политическа картина?

Войната между институциите доведе до политическата криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията.

Ние, веднага след изборите, предупредихме ГЕРБ да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма за управление, която да има широка подкрепа в Народното събрание. Без да участваме във властта, да подкрепяме програмата за управление.

Изборът на ГЕРБ беше този популистки националистически кабинет. Направиха един коалиционен договор, който те твърдят, че е програма за управление.

От друга страна, преди 4 години избрахме Румен Радев за президент, като контрапункт на модела за управление на ГЕРБ. Вместо г-н Радев да влезе в ролята на президент – обединител на нацията, той избра модела на противопоставянето, реваншисткия модел на ГЕРБ. Към днешна дата г-н Радев избра политическото противопоставяне и политическата барикада.

Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират изпълнителната власт, законодателната и съдебната власт, така ерозира и институцията Президент. По Конституция Президентът трябва да е обединител на нацията, но вместо това, с действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции, държавността и държавата като цяло.

И в крайна сметка днес имаме протести.

В протестите участват хора с различни професии, с различни възгледи, с различни искания, от различни възрасти, най-вече свободни и активни граждани. Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество.

Задачата никак не е лесна – от едната страна на барикадата се искат оставки и служебен кабинет без ясна визия и програма какво се случва след това, от другата страна се иска импийчмънт на президента, твърди се, че ще си изпълнят мандата и служебен кабинет няма да има.

ДПС 4 години повтаря това, което днес го виждаме като факт, 4 години Движение за права и свободи призовава основните политически сили да седнат на масата и на база своите приоритети да дефинират приоритетите на държавата. Но това не се получи.

От 2016 г. ДПС повтаря своите приоритети за държавата, а именно:

•чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия;

•високи технологии;

•включване на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение.

През 2020 година Европейската комисия и Европейският парламент приеха Зеления пакт и дефинираха същите приоритети като приоритети на Европейския съюз.

На фона на тази политическа ситуация, ние трябва първо да определим нуждите на държавата, и то, не в дългосрочен, а в краткосрочен план, за няколко месеца. При тази криза – и здравна, и социална, и икономическа, най-вече и политическа криза – според ДПС, на държавата са й нужни:

•ясен, точен бюджет, който в тази здравно-социално-икономическа криза да ни покаже проспекта за изход от създалата се ситуация;

•при вече приетите решения на ЕС за субсидиране на последиците от Ковид-19 България час по-скоро трябва да приеме програма за ефективно усвояване на средствата за Ковид-19;

•но най-важното е: ясна програма за ефективно усвояване на средствата за България от Многогодишната финансова рамка за следващия оперативен период, основана на база Зеления пакт и дигиталната трансформация.

Според ДПС изходът от днешната ситуация е: нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва, защото резултатът ще бъде контрареваншизъм.

Ние от ДПС предлагаме:

•Оставка на правителството – час по-скоро.

•Оставка на Румен Радев като президент – заедно с правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на материалния терен на следващите парламентарни избори.

•За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори.

•В този кабинет министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз за следващия оперативен период, за да се подготви държавата за ефективно усвояване на средствата и във връзка с Ковид-19, и за следващия оперативен период, като преди това се изготви националният бюджет във връзка с двете теми.

И за да няма съмнения в честността на изборите – в следващия експертен антикризисен кабинет ние предлагаме премиерът да бъде посочен от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът да се посочи от втората по големина политическа партия, които да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.

Трябва час по-скоро отговорните политически сили да вземат решение за излизане от кризата. България не трябва да пропуска своя исторически шанс по пътя на Европа – Зелената сделка и Ковид-19 изискват подготовка на ясни програми на национално ниво и то в рамките на няколко месеца. Подготовката трябва да се повери на експертен антикризисен кабинет с ясни задачи и срок за изпълнение, ясни отговорности и отчетност пред Народното събрание.

Ние от ДПС апелираме към всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе