Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Калфин препоръча практики от ЕС за образованието

Калфин препоръча практики от ЕС за образованието

Ловеч. Евродепутатът Ивайло Калфин заяви, че е необходимо България да адаптира добри практики от Европейския съюз по отношение на професионалното образование, за да се намали младежката безработица в страната, която в момента надхвърля 25%. В Ловеч по време на дискусия по проблемите на училищното образование, Калфин даде примери със страни като Германия, Австрия и Швейцария, където 80% от младите хора завършват професионално образование.

"През последните три години от средното образование младите хора биха могли да съчетаят довършването на средното си образование с началото на професионалната си работа. Става въпрос за това, че младият човек, който е в тази система, в основна част от времето си работи, не на стаж, а на договор със заплата, с осигуровки и с производство на реална продукция", допълни той.

"Различното е в това, че младите хора на практика работят в предприятия и това не е система, която е за децата, които отпадат от училище, или за такива, които не са достатъчно добри да влязат в средното образование. Когато един млад човек, момче или момиче на 18 или 19 години завършва училище, той има диплома за средно образование, има диплома за професионална квалификация, и то добра, и има три години практически опит", поясни Калфин

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе