Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бъчварова иска още един милион за бюджета на МВР

Бъчварова иска още един милион за бюджета на МВР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска за пореден път допълнителни средства за увеличаване на бюджета на МВР. Исканата сума от вицепремиера е в размер на 1 005 762 лв. за възстановяване на митническите сборове и ДДС за доставена техника, в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи на България и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество в преодоляването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали. Това пише в доклада на министър Бъчварова, предаде БГНЕС.

Средствата са във връзка с изпълнението на задълженията на България, произтичащи от членството й в Европейската общност за атомна енергия, по силата на който Гранична полиция контролира и извършва проверки за наличието на ядрени материали при преминаването на държавната граница. В тази връзка е сключен Меморандум за разбирателство между МВР и Департамента по енергетика на САЩ. Американските власти са предоставили на МВР безвъзмездно техническа помощ и материали, които се използват за детекция и пресичане на незаконен трафик на специален ядрен материал. Изпълнението на програмата е стартирало през 2009 г. Техниката е предназначена за откриване на радиоактивни материали.

"Монтирането на сензори за откриване на ядрени и радиоактивни материали е посочено в Шенгенски каталог на Европейския съюз за граничния контрол по външните граници, връщането и обратното приемане като една от препоръките и добрите практики за осъществяване на контрол по външните граници на ЕС, чието изпълнение оказва влияние върху техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. Към момента по програмата е доставена и инсталирана апаратура на редица Гранично-контролни пропускателни пунктове", допълва вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе