Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ю. Исаков: Народите ни имат искрено приятелство

Ю. Исаков: Народите ни имат искрено приятелство

На 3 март се чества годишнината от Руско-турската Освободителна война. Руският посланик у нас Юрий Исаков разказа за това как се отебязва тази дата в Русия. Той се празнува на различни места, на различни платформи. Всеки, който обича България си сповня за този празник. На 3 март има традиция хората да се събират в центъра на Москва край паметника на героите на Плевен. Там се отслужва тържествен молебен, събира се обществеността, официални лица. През този ден милиони руснаци прекланят глави пред светлата памет на руските войни и българските опълченци, които са завоювали свободата на българския народ. "Отношението към братския български народ независимо от всякакви политически перипети, остава изцяло без промяна. Това е отношение на искрено приятелство, на дружба, на най-топли чувства. Това е основна величина, Това е основата, на която се строят нашите отношения, която дори в трудни времено позволява на нашите два народа да се държат без да се отклоняват в една или друга страна", заяви Юрий Исаков.

Посланикът не се съгласи, че през последно време се наблюдава известно напрежение. Той разказа, че забелязава през последните години в навечерието на 3 март повишаване на градуса на обществената полемика в медииит, що се отнася до историческите въпроси. Според него в някои случаи става въпрос за опит да се изопачи историята, да се принизи ролята на Русия в освободителната борба. Исаков обърна внимание на някои привържаници на теорията за имперските зами ли на Русия, която е погубила десетки хиляди свои войници, на факта, че Русия не е придобила и метър от територия. Когато се говори за освободителната мисия на Русия трява да се има предвид не само доблестната войска, която се е сръжавала рамо до рамо с опълченците на Шипка, а и да не забравяме никога, че много голяма част от руската войска е била съставена от доброволци, които са дошли да воюват за българските братя, припомни посланика.

След 5-годишно прекъсване в София беше проведена 15-тото заседание на Българо-руска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Според Исаков прекъсването е един доста сложен въпрос. Това, че се е провело заседанието за него е един обнадеждаващо. Взети са редици съвместни договорености, разгледани са новите възможности за развитие на сътрудничеството в редица области. По мнение на посланика, за да се изпълни това е необходима политическа воля от двете страни.

Исаков смята, че е напълно възможно в рамките на няколко години да се увеличат с 60-70% руските туристи у нас. По негово мнение това зависи преди всичко от наличието на обективни условия за увеличаването на туристическия поток – облекчаване на визовия режим, грамотна настоятемна реклама на българския продукт, да се засили сигурнастта. Руският посланик заяви, че е оптимист и според него са възможни най-различни конфигурации на маршрутите за транспортиране на газ на и около Балканите."

"И Турция, и Русия, и България имат една сложна историческа съдба, съдба, която е неправолинейна, затова трябва да се помни. От друга страна трябва да гледаме напред. Имаме добрата политическа воля всички появяващи се стари проблеми да бъдат решавани в най-добрия, конструктивен тони и Русия е готова за това", заяви Исаков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе