Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

България готова с програмата за председателството през декември /ОБНОВЕНА/

България готова с програмата за председателството през декември /ОБНОВЕНА/

Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

„От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма", обясни тя.

„Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство", посочи Лиляна Павлова и допълни, че сред членовете на борда са Симеон Сакскобурготски и Росен Плевнелиев. „През октомври ще бъде първата среща на този борд", коментира тя.

Министърът посочи, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов". На конференцията присъстват председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и народни представители от ГЕРБ.

Павлова сопълни в отговор на СоломонПаси, че като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни. „Среща ще има и в България, отчитайки значимостта на отношенията и темата и проблематиката на тази област", посочи тя. „В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за Председателството именно за засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления", обясни Лиляна Павлова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе