Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Мария Габриел: Западните Балкани изживяват уникален момент

Мария Габриел: Западните Балкани изживяват уникален момент

Изживяваме уникален исторически момент, в който Западните Балкани са високо в дневния ред на ЕС, заяви еврокомисарят Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и общество, след среща с министъра за информационното общество и администрацията на Република Македония Дамян Манчевски.

Това се дължи на усилията на държавите от региона, на Република Македония, на действия, каквито и министър Манчевски ни показва. Дължи се на усилията на премиера Борисов, на българското председателство на ЕС, както и на желанието на ЕК ясно да каже, че за нас Западните Балкани са част от Европа, европейската перспектива има конкретните си измерения. Това е процес, в който само с диалог и с партньорство можем да постигнем резултат. Нека изпълним момента с конкретика, прикани Мария Габриел.

Двамата са разговаряли и за нещо по думите й близо до хората - електронните услуги, начина, по който те могат да станат достъпни. Габриел каза, че министър Манчевски е споделил много амбициозни, но и реалистични планове, и тя оценява високо правеното от него. Еврокомисарят и македонският министър са обсъдили също теми като киберсигурността, необходимостта от широколентово покритие в отделните региони. Трябва да бъдем бдителни цифровизацията да не е още един критерий за изолация, градските и селските райони трябва да бъдат третирани с еднакво внимание, отбеляза Мария Габриел.

Тя е разговаряла с Манчевски и за срещата на върха в София през май. Габриел благодари за подкрепата за идеята й по време на форума в София да бъде представена пътна карта за намаляване на цените на роуминга за Западните Балкани. Искам да бъда максимално откровена, процесът не е лесен, няма да е кратък, за ЕС той отне 10 години, но искаме конкретни ползи за хората, заяви Мария Габриел, която смята, че с политическа воля и конкретни действия това може да се случи в по-кратък срок от този, в който е станало в ЕС.

Дамян Манчевски благодари за подкрепата от ЕК и лично от комисаря Габриел, както и от страна на българското правителство към македонското правителство, както и към всичките шест държави от Западните Балкани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе