Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Томислав Дончев: Какво ще стане с дигитално маргинализираните?

Томислав Дончев: Какво ще стане с дигитално маргинализираните?

Суровата истина е, че ние се движим в планината, носейки много тежка раница, имаме структурни предпоставки да бъдем по-бавни, каза той. Конкурирайки се с Азия или със Северна Америка тук ни тежат и някои правила. Някой би казал, че европейската индустрия е в капана на собствените си постижения. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в словото си на откриването на конференцията „Европа- начело на дигиталната трансформация: Българското Председателство на Съвета на ЕС 2018 г.", цитиран от БГНС. Събитието е организирано от Американската търговска камара в България и сред участниците са министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, други членове на правителството, Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България , Карл Кокс, президент на Американската търговска камара към ЕС и др. Основната дискусия е за насърчаването на европейската информационна икономика, където основно участие има Томас Миръп Кристенсен, управляващ директор във Facebook, който отговаря и за връзките с институциите на ЕС.

И още теми: Какъв ще е приносът на България към европейската дигитална трансформация и бързо разширяващия се цифров пазар? Необходими ли са регулации в областта на дигиталната икономика- какви трябва да са те? Какви ще бъдат приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. по отношение на Единния цифров пазар на ЕС? Специално видео обръщение към участниците във форума поднесе Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество.

Страната ни ще се старае да постигне напредък в ЕС в преследване на целите на съюза по време на Председателството ни, заяви Чемишанска при откриването на форума. "Когато говорим за дигиталния дневен ред – обли, розови съобщения, които свеждат предизвикателствата на бъдещето до повече часове по информатика в училище или нов модел айфон", продължи словото си Томислав Дончев. "Фокусът е в съвсем друга посока- следим данните за БВП и се радваме, че гоним 4.5%, че и повече, вълнуваме се от параметрите ,свързани с производителността на труда. Безпокойство у нас предизвикват редица дисбаланси- това, че стойността на труда расте, това е добре от една страна, но отваря и други въпроси- какво става с онези производства, базирани на ниската цена на труда? Българският пазар на труда е изтощен", посочи Дончев.

Тук има много въпроси, които ангажират вниманието ни. Следим с тревога и деиндустриализацията в България. Но тук има и радващи факти- за повече производства с по-висока добавена стойност, за увеличаване на износа и др. Все повече преработваща индустрия имаме, което е окуражаващо, подчерта Дончев.

Но успоредно с предизвикателствата днес трябва да мислим и за предизвикателствата утре- за процесите на дигиталната трансформация, посочи вицепремиерът. "Някой би казал, че европейската индустрия е в капана на собствените си постижения", пошегува се Дончев.

Както показват данните от една анкета сред европейски предприемачи 75% от тях считат, че бъдещето е в дигиталните технологии, само 30% от тях , обаче, правят така ,че адаптират бизнеса си към тях и само 5% от тях инвестират , за да бъдат в крак с тези технологии и в обучение. Но дигиталната вълна ни залива и ако не се променим, това, което беше писал Алвин Тофлър се случва, посочи вицепремиерът.

Става дума за ново общество, не знаем още за всички предизвикателства, знаем за някои процеси и тенденции, но не познаваме добре обществените и бизнес опасности от новата дигитална епоха, отбеляза Дончев.

Даваме ли си сметка каква ще бъде съдбата от дигитално маргинализираните, например, запита той. Не е реално да гоним новите предизвикателства, говори се за Индустрия 4.0, не е нормално тя да се прави с администрация 3.0 или 2.0 и с образование 1.0 или 2.0. Не се прави дигитална икономика с аналогови политици, заключи Дончев.

Дигиталната тема е навсякъде, започна словото си министър Лиляна Павлова, и подчерта, че тя е основна за нашето Председателство и посланието на този форум. Българското Председателство и правителството ни, ако искаме да бъдем ефективни, трябва да работим заедно , каза тя. И продължи: за да можем да отстояваме интересите на правителството и бизнеса трябва да имаме добра експертиза, по новите теми и проблеми. Трябва да създадем специален формат с тематични клъстъри, и през структурите и на Американската търговска камара в България, за да могат експертните общности да работят заедно по досиетата и стратегиите, подчерта Павлова.

Първият ни приоритет е да подобряваме свързаността- България има бърз интернет и това е важно за нас, отбеляза тя. Вторият е конструирането на един добър общ дигитален пазар и приемането на стратегията за киберсигурност, която ще ни даде възможност за отпушим този пазар. Третият ни приоритет е икономика, основана на свободен обмен и движение на данни, с приемане на съответно законодателство, което в момента буксува. Ще трябва да вложим повече усилия за законовото осъвременяване на този онлайн бранш. Защитата на личните данни и тяхното прехвърляне в лесните връзки с пакети ,които се предлагат , е също гореща тема, продължи Павлова.

Виждаме, че това също ще е важно досие, за което в момента не можем да намерим единомислие- има голямо разделение между представителите на ЕНП и европейските социалисти, добави тя. Ще се стремим да създадем единен орган в сферата на Е-комуникациите, заедно с директивата за защитата на авторското право. Тук водеща роля ще има нашето министерство на транспорта и информационните технологии. Ще се стремим да бъдем балансирани и безпристрастни в търсене на необходимия компромис, отбеляза Павлова.

За нас е важно и приемането на общоевропейския план за действие на електронното управление, подчерта министърът. Важен приоритет за нас е и Балканското председателство- за европейското бъдеще на Западните Балкани, посочи тя, излизайки за кратко извън темата на форума. Ние там залагаме и на дигиталната свързаност, да я разширим и за Западните Балкани- за това ще работим усилено, за отпадането на роуминг таксите за региона, изрази надежда Павлова. На 25 и 26 юли следващата година ще се проведе Дигитална асамблея и WEBIT, в тези формати ще бъде засегната и темата за образованието, за адаптивността на младите хора към пазара на труда и др. На 19 и 20 април следващата година също ще има голям форум, посветен на дигиталната епоха, както и други съпътстващи инициативи, съобщи Павлова.

Приветствам българското правителство и Американската търговска камара за стремежа към новите възможности на дигиталната икономика, заяви във видео обръщение еврокомисар Мария Габриел.

Можем да видим един утрешен свят с широк достъп до данни, с край на географското блокиране и затова трябва да има едно общо информационно пространство без бариери и др. Тази растяща нова икономика ще има нужда от развитие на цял един нов икономически сектор, каза Габриел. Европа трябва да се превърне в технологичен тигър, с внедряване на най-новите технологии за всички компании. Ние можем да допринесем като помогнем на Западните Балкани да се свържат с нас, като им помогнем да догонят цифровите технологии, подчерта Габриел.

Трябва да положим усилия хората от всички области да развият своя цифров потенциал, добави тя. Ноза да има свързаност трябва да има сигурност- работихме усилено ,за да предложим мерки за киберсигурността и да обърнем тенденциите при онези структури,поразени от атаки. Днешната конференция е стъпка в тази посока- европейското бъдеще е дигитално, заключи Габриел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе