Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Томислав Дончев: 3% ръст са добре, но ни трябва повече

Томислав Дончев: 3% ръст са добре, но ни трябва повече

Икономическият ни модел е изчерпан - трябва да минем на по-високо ниво, обяви в интервю за предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му темпът на нарастване с над 3% на годишна база е добър на база на останалите страни членки, но трябва обаче да се гледа малко по-напред. "Аз твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан. През последните 10 години той ни е дал много, но е по-скоро изчерпан. Разходите за труд растат с 8-10% годишна база, трябва да минем на следващо стъпало - да си припомним как да правим по-скъпи неща. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри - на колкото по-високо отиваш, толкова по-сложно става", коментира Дончев.

По отношение на газовите доставки, вицепремиерът заяви, че България има шансове, тъй като чисто географски е естествен кръстопът на газовите трасета, освен на търговските коридори. "Имаме безупречна репутация от техническа и търговска гледна точка като транзитьор на газ - това също е от огромно значение. Трасето на газа през последните 10 години далеч не е толкова проста величина. Затова ние трябва да сме готови за всички варианти. България има няколко приоритета - на първо място гаранция за газовите доставки, трябва да имаме договори, които да не позволяват криза; след това конкуренция и най-добра цена", допълни той.

За изграждането на газов хъб "Балкан", Дончев обясни, че когато е мислен преди години, заедно с експерти на ЕК е отчетено, че имаме абсолютно всички предпоставки за конвертиране и търговия с газ. "В газовия сектор се приема, че такова нещо като празна тръба няма, без значение за каква посока говорим - север или юг", каза още Томислав Дончев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе