Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Томислав Дончев: Приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика

Томислав Дончев: Приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика

Ние приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика, включително нуждата от това тя да бъде много по-свързана с приоритетите и сферите на икономическото развитие. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на конференцията на високо равнище, посветена на Кохезионната политика на ЕС, която се провежда в НДК, по повод предложението на Европейската комисия за средства за кохезионна политика и новите предизвикателства в сферата на сигурност и миграция.

"Приемаме виждането на тези страни, които казват, че ние трябва да гарантираме, че парите се харчат в адекватна правна среда. Тук обаче не е възможно да съществува механизъм, който се базира изцяло на субективизъм или спонтанно виждане на някой политически ръководител или администратор. Предстои дискусия", заяви Дончев.

Той коментира, че до голяма степен кохезионният пакет е съхранен и номинално е сходен с предишния програмен период и подчерта, че все пак на този етап това е само предложение на ЕК, което подлежи на дискусия.

Дончев каза още, че трябва да се продължи финансирането на регионите, които са по-изостанали. Той отбеляза, че и по-напредналите райони също се нуждаят от подкрепа за инфраструктура независимо, че в тях има съсредоточени инвестиции.

"Освен вътрешната кохезия, ние трябва да мислим за свързаност не само между държавите членки, която е тема. Ние трябва да мислим за свързаност както е темата Западни Балкани с държавите, които не са членове на ЕС. Свързаността би донесла сигурност, би донесла икономическо развитие, би донесла нови икономически възможности", добави вицепремиерът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе