Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев: С черен пиар избори не се печелят

Дончев: С черен пиар избори не се печелят

" Приемаме сме всякакви сигнали, дори и малоумно звучащи. Не мога да казвам в аванс кой сигнал е адекватен. Има служители по нередностите, има одитори и там където има и там където няма сигнали".

Така вицепремиерът Томислав Дончев обясни пред Нова тв защо е разпоредил да се провери сигнала на червената депутатка Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов за корупция при ремонта на столичното Ларго. Скандалът "Ало, Банов !" беше обявен за "фалшива новина" от депутатите на ГЕРБ. 

"Дали нещо е правилно или нередно, не решаваме ние с вас в телевизионното студио. Има си органи, които решават. Тези институции решават кой е виновен и кой не. Тази кампания за европейските избори не започва по правилния начин. Трябва да се състезават идеи и цели и хората да решават кой е по-подготвен. Право на опозицията е да критикува, но в аванс да се произнася присъда е прекалено. Досега не съм видял кампания да е спечелена с негативен пиар", каза още Дончев.

Той коментира и горещата тема с ромите у нас след вчерашните бунтове и арести в пловдивския квартал Столипиново.

"Интеграцията не се ползва с подкрепата на голяма част от българските граждани.  Имаме нужда от дебат по темата, обществото да вземе решението. Образованието безспорно е ключът. Не трябва да допускаме нито едно дете да не е в клас. Човек без базисна грамотност, той е неинтегрируем на пазара.

В момента се формират екипи, които обикалят махалата, където детето не е в клас. Ако имат нужда от помощ, тя се осигурява. Законодателно нещата не са както трябва. В конституцията образованието звучи като право, а според мен то трябва да е задължение. Не може всичко да се свърши отведнъж. Има теми, които не са обект на обществен консенсус. Подобна мярка трябва да включва доза репресия по отношение на родителите на детето. Фундаментални права не можем да ограничаваме. В България има 36 начина да се отпуснат социални плащания. Някои хора имат по няколко от основанията и се взимат немалко пари. Редно е да има праг. Социалната политика от лекарство се превръща в отрова, те нямат стимули да се трудят", каза вицепремиерът.

Той беше помолен да коментира и твърдението на социолога Първан Симеонов, че ГЕРБ има нужда от новия Борисов. 

"Темата за лидерството в ГЕРБ не стои. Лидерството дава посоката. Мен за какъв ли не са ме спрягали, този въпрос стои отвън, не отвътре", заяви Дончев

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе