Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Депутатите решават за президентското вето

Депутатите решават за президентското вето

Народните представители решават "за" или "против" президентското вето. Депутатите дебатират дали да върнат за промяна приети вече текстове от изборното законодателство.

"Стандарт" припомня, че с гласуването на промените в Изборния кодекс президентът Росен Плевнелиев спря текстове, които ограничават гласуването на българите в чужбина, и ги върна за преразглеждане в парламента. 

В началото на дебатите в Народното събрание съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов прогнозира, че ветото ще бъде отхвърлено със 130 и няколко гласа. По думите му, президентът има две възможности - да приеме решението на парламента или да продължи "да се прави на интересен и да сезира Конституционния съд". Той увери, че разговорите продължават. По повод вчерашните неясноти около позицията на управляващите по ветото, Каракачанов допълни: „Както казах, утрото е по-мъдро от вечерта".

Още на заседанието на правната комисия вчера пък от БСП и ДПС декларираха, че ще подкрепят президентското вето, защото са против закона. Днес социалистите подчертаха позицията си, че вето е трябвало да се наожи на целия Изборен кодекс, а не само на спорния член 14 от него, уреждащ вота зад граница.

 Патриотите обаче поставиха ултиматум - ако ветото мине, те напускат властта. Заплахата им идва броени дни след като друг партньор в управлението - АБВ, взе решение да оттегли подкрепата си. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе