Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Държавата пак налива пари в БДЖ

Държавата пак налива пари в БДЖ

Държавата отпуска временна финансова помощ на БДЖ в размер на 20 млн. лв. в следващите няколко дни, за да може холдингът да плати на облигационерите част от задължението си и да спре продажбата на половината от сградата, в която се помещава централата на дружеството на ул. „Иван Вазов" 3. Това каза финансовият директор на холдинг БДЖ Филип Алексиев.

Това обаче е половината от изискуемата сума, за да бъде възстановен диалогът с облигационерите. Това свое искане са изложили кредиторите в свое писмо до дружеството. В него те са поискали до края на юни да се платят 40 млн. лева, както и холдинг БДЖ да стане солидарен съдлъжник, за да се избегнат последващи дела. „Историята със сградата не е нова. От 20.03.2014 г. сградата е възбранена по повод задълженията на холдинг БДЖ, по т.нар. втори облигационен заем.

До момента облигационерите се въздържаха от принудителни мерки спрямо тази сграда, като наскоро решиха да предприемат тази конкретна мярка, т.е. да пуснат на публична продан сградата,т.е. половината от нея, защото тя е собственост на БДЖ, а останалата част е на НКЖИ", каза финансовият директор. Стана ясно, че вторият облигационен заем е изтеглен през 2007 година от дружеството „Пътнически превози" и е на стойност 240 млн. лв. Към днешна дата дружеството трябва да изплати още 103 млн. лева, от които около 30 млн. лв. са натрупани лихви през годините.

Заемът е изтеглен за покриване на стари задължения и ремонт на товарни вагони. От дружеството уточниха, че когато е теглен заемът дружествата са били едно цяло, а от 2015 г. са разделени. От там добавиха, че ако го бяха изплащали редовно, заемът е трябвало да бъде окончателно изплатен през ноември 2017 г. Финансовият директор добави, че ако се изпълнят исканията на облигационерите те са готови да дойдат на преговори с БДЖ, а дружеството от своя страна ще иска да договорят разсрочване на дълга и евентуално намаляване на част от лихвената тежест, както и разноските по делото и др.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе