Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Чакаме помощ от Брюксел за руския газ (ОБЗОР)

Чакаме помощ от  Брюксел за руския газ (ОБЗОР)

Важно е да има сигурност на доставките и достъпни цени, подчерта Маргрете Вестагер

Помощ от Брюксел очаква Бойко Борисов за транзита на руски газ през морето. Това стана ясно след срещата му с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Казах й за руските тръби, които стоят на нашите пристанища, запознах я с процедурите, които текат по "Южен поток". Очаквам от ЕК и от нея самата разбиране и помощ", обяви премиерът след разговора с Вестагер. От изявленията и на премиера Борисов, и на зам.-председателя на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович на 14-ата международна газова конференция в София преди ден стана ясно, че изграждането на газовия хъб "Балкан" край Варна не може да стане без руския газ. "Русия и руският газ трябва да се привлекат и да се ползват, но по правилата на ЕС, които са заложени в Третия енергиен пакет", апелира тогава премиерът.

"Опитахме се да обясним какво правим и защо е важно запазването на собствеността върху газопреносната система, което е стратегическа за България задача", каза още Борисов вчера след срещата си с Вестагер. От своя страна еврокомисарят поздрави България за постиженията й в използването на енергия от възобновяеми източници.

"България играе важна роля при нашите начинания и изграждането на европейски енергиен съюз", каза тя. "Това е важно за всеки европейски и български гражданин - да се осигури сигурност на доставките, достъпни цени, бавно и постепенно да се извърви този преход за нашите енергийни системи и да постигнем ангажиментите, свързани с изменението на климата", коментира еврокомисарят. Преди срещата си с Борисов Вестагер участва в Осмата регулярна среща по проблемите на конкуренцията, организирана от Комисията за защита на конкуренцията. За пръв път еврокомисар се включва в този форум. "Енергетиката е приоритет както в работата на ЕС, така и на КЗК", каза Вестагер. Тя подчерта, че чрез засилване на конкуренцията между фирмите ще стане възможно потребителите да получават най-доброто. "Там, където на власт са монополи, противодейства регулация, която не позволява свръхпечалба на гърба на хората", изтъкна еврокомисар Вестагер. "Предлагаме да започне дискусия за търсене на наказателна отговорност в законодателството при установяване на картел", заяви Петко Николов, председател на КЗК. Такова законодателство има в 19 държави в ЕС. "Не казвам, че това ще спре картелите, но ще ги минимизира. Във Франция например има такова законодателство от 1953 година", подчерта Николов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе