Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов предупреди за избори (ОБЗОР)

Борисов предупреди за избори (ОБЗОР)

Тръгнат ли си сега, повече няма да управлявам с тях, отсече премиерът. Не изключи избори 2 в 1

Не ми се прави трети служебен кабинет, заяви Плевнелиев

Денят Х за Реформаторския блок настъпи. Днес следобед ДСБ се събра в Поморие, за да реши излиза ли от коалицията. Дебатите продължиха до късно. Часове преди сбирката, премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако Блокът излезе сега от управлението, ще настъпи хаос.

Ако реформаторите разклатят управлението, излязат от него сега и се наложи да правим зимата предсрочни избори, а след няколко месеца президентски - би било безумие. Това предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов към коалиционните си партньори. Апелът му дойде часове преди заседанието на националното ръководство на ДСБ в Поморие. На него тъмносините решаваха дали да последват лидера си Радан Кънев в опитите му да дестабилизира държавата и да минат в опозиция. "Моята истинска надежда е, че като се срещнат РБ, като си говорят, като преценят хаоса, към който ще тласнат страната, ще размислят. Ако излязат по този начин, аз им давам дума, че ГЕРБ повече няма да го пусна в управление с тях", категоричен бе премиерът пред Дарик. Той подчерта, че ако Блокът се откаже от коалицията, това би означавало да се пренебрегне стабилността в държавата и да се отиде на избори две в едно. При тази хипотеза до есента ГЕРБ ще управлява в малцинство с патриотите и АБВ, допусна Борисов. "Аз съм се клел пред реформаторите, че няма да се кандидатирам на парламентарните избори и ще пазя стабилността на държавата, но в момента е безумие да правим предсрочни избори", допълни още той.

Премиерът каза още, че ако Блокът излезе от управлението, е длъжен да каже на избирателите си: ние ще управляваме с ДПС, БСП, патриоти, ГЕРБ. Според него никой до този момент не му е казвал, че има проблем с управлението и коалицията. "Ние за квоти не сме говорили въпреки голямата разлика в резултатите между РБ и ГЕРБ на изборите. След като си минат събранията или срещите, които имат партиите в РБ, във вторник да се съберем, за да определим новия министър. Аз като премиер имам последната дума, но тя трябва да е кандидатура, която да бъде одобрена от двете партии в коалицията. Добре е ПФ и АБВ също да ни подкрепят", каза още Борисов. Преди него президентът Росен Плевнелиев също изрази надежда да се запази стабилността, постигната до момента. "Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи", каза той. Запазване на управляващата коалицията - това прогнозира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. "Към момента мисля, че тези динамични събития по-скоро се отнасят в отношенията вътре в нашия партньор, в една от партиите му, не се отнасят за цялата коалиция. Ще намерим изход от тази ситуация. Партиите от Реформаторския блок също", категорична беше тя пред Дарик. По думите й е възможно да се преразгледа коалиционното споразумение между Блока и ГЕРБ, каквото поискаха "Движение България на гражданите".

"Трябва да се види как ще се уреди това вътре в Реформаторския блок. Ние нямаме двустранно споразумение с всяка от партиите. Нека видят как ще се възприеме тази идея в блока. Основата на нашата коалиция е споразумението между ГЕРБ и РБ", каза още Бъчварова.

Пускат интриги, че съм зависим от Цацаров
Бойко Борисов пред Дарик

Ключовата дума на 2015 година е стабилност. Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност. На срещите за съдебната реформа исках максимално широк кръг хора да подкрепят. Когато правим здравна реформа - защо се вика Лекарски съюз, защо се викат браншови организации, защо се викат неправителствените организации, пациентските, да си кажат мнението? С една дума, когато правим съдебна реформа - нормално е. И на срещите не е бил само главният прокурор Сотир Цацаров. Бил е и господин Панов, бил е и господин Колев, бил е и Христо Иванов или мои заместници. Христо Иванов има две лица. Едното е пред мен от времето, когато дойде в централата на ГЕРБ заедно с Румяна Бъчварова и каза, че аз съм най-добрият, готов е да работи, да остане министър, да работим заедно. И през цялото това време, до даването на оставката, включително, когато

дойде в моя кабинет, се прегърнахме

целунахме и си говорихме само най-хубави неща и колко много сме успели. Че вече има председател на ВКС, избран по възможно най-демократичния, публичен начин, на Софийския съд, че съдии, които по един или друг начин не харесва или са се провалили вече не са на постовете си. Тези неща, които в самата конституция променихме - разделянето на съвета, само хубави неща. И в същото време той излиза и казва нещо, което изобщо не е вярно.

Аз съм човек с достойнство и затова сега пускат другите интриги - зависим съм от Цацаров, зависим съм от Прокуратурата. С кое съм зависим, мили мои? Зависим съм само от народа, който ме избира. И второ, зависим съм от Прокуратурата да ми помага в борбата с контрабандата и корупцията. Това са моите зависимости. От кой друг съм зависим? С кое ще ме държи някой? Аз съм си дал живота като главен секретар, като кмет, като премиер да строя и всеки ден хората знаят къде съм и какво правя, всичко знаят, всичко е на показ. С кое съм зависим?

Не коментирам съдебната система. Макар че има странности, които не ги разбирам. Защото завчера, в сряда на МС

26 милиона още отидоха за съдебната

система. Знаете каква сграда за десетки милиони се прави в така нареченото малко НДК и тази година някъде май месец ще е готова.

За много от важните закони, които ние и министри на ГЕРБ имаха нужда, реформаторите бяха по 6-7 души в парламента, включително и за здравната реформа. Така че аз за разлика от господин Кънев съм запазил най-добри, най-хубави чувства за времето, в което сме работили заедно. Многократно сме се виждали. Няма тема, по която да не сме си казвали истината и да не сме се разбирали. И той прекрасно знае, че аз съм се опитвал просто в тази ситуация сложна в света, в Европа, на Балканите, тези бежански кризи, фалити на държави около нас и какво ли не, да пазя максимално спокойствието в страната. Всъщност човек да бъде над обидата, да бъде над личното, не е никак лесна работа, да бъде търпелив, да бъде, ако щете, да даде и прошка. Какво би се случило, ако ние заложим по същия начин на злоба, омраза, преследване? Кой ще го одобри? Това добре ли ще е за народа, добре ли ще е за хората? Освен това аз мога да им говоря много жлъчно на колегите от Реформаторския блок, ако продължат. Мога да им дам опорните точки, върху които ще ги атакувам, приятелски. 2 милиарда и 600 милиона ние събрахме от олигархията и контрабандистите тази година. Те тях ли защитават? Ние за първи път подписахме интерконекторна връзка с Гърция и се откъснахме от зависимостта с Русия. На това ли ги е яд? Това всичкото е толкова вярно, колкото, че аз съм зависим от Цацаров, от Пеевски или от ДПС. Ако те продължат да лъжат, да ме наричат зависим, което ме вбесява и те знаят, че ме вбесява и чакат като малките деца, като му кажеш: не можеш да скочиш от прозореца, защото си бъзлив или някой не ти дава, аз да скоча. Това правят в момента. Аз ще им говоря всеки ден какво защитават те. Искам на фона на всичко добро, което сме направили през тази една година и стабилизирахме държавата, да седнем с господин Кънев и

да си начертаем план за 2016 година

колко по-добри неща да направим. Сиреч, ако в правосъдието или в съдебната реформа от 100% сме направили 80% сега, да седнем и отново, но вече по-спокойно, без да се самоизтъкваме толкова, че или - или, да направим и другите 20. По повод предложението за министър, искам специално да обърна внимание, че ние за квоти не сме говорили въпреки голямата разлика в резултатите, които имат Реформаторският блок и ГЕРБ на изборите, търсехме възможно най-подходящи хора за определените постове. Така че след като си минат събранията или срещите, които имат партиите в Реформаторския блок, надявам се вторник да се съберем и да определим новия министър. Разбира се, че аз като премиер имам последната дума, но в случая тя трябва да бъде кандидатура одобрена от двете партии, които са в коалицията. И разбира се, би било добре и Патриотичният фронт, и АБВ, които ни подкрепят, също да я одобрят.

Нови преговори за конституцията

Възможни са нови преговори за промени в конституцията между второ и трето четене.

Това допусна премиерът Бойко Борисов днес. "Не съм много сигурен, че това е процедурно възможно, но ако е възможно, си струва да се обсъди", заяви в отговор Радан Кънев точно преди да влезе на заседанието на националното ръководство на партията в Поморие.

Нощно преброяване кой е с Радан в ДСБ
Москов държи в шах своите за оставката, пуска "My way" на Синатра

Преброяването кой е с Радан Кънев в ДСБ продължи до късно днес. Тъмносините се събраха в хотел "Sunset" в Поморие, за да решат дали остават в коалицията, или излизат в опозиция.

Малко преди 18.00 часа в него влязоха лидерът Радан Кънев и неговият заместник Петър Москов. Двамата пътуваха заедно. Здравният министър запази мълчание. "Излизането в опозиция не е нищо особено, въпросът е за каква кауза се прави това. Трус е възможен, но нищо повече не мога да кажа на този етап", каза Кънев. А часове преди стара на съдбоносните дискусии зам.-шефът на партията ген. Атанас Атанасов прогнозира, че ДСБ ще последва лидера си. От рано сутринта днес тъмносините се нахъсваха за съвещанието край морето с музикални закачки във Фейсбук.

Ръкавицата хвърли Петър Москов, който пусна двусмислен музикален поздрав по повод годишнина от рождението на американския изпълнител Франк Синатра. Избраното парче бе "My way". Текстът предизвика различни тълкувания - от версията, че здравният министър ще избере свой път, различен от този на лидера и партията, до хвърляне на оставка, за да положи ново начало и да се възроди. Депутатът Вили Лилков контрира Франк Синатра на Москов с песента "Моят ден", известна като химна на ДСБ. Той написа на стената си: "Знам, че много хора се вълнуват от решенията, които ще вземе ДСБ в Поморие. Мандатът, който ми е даден от ДСБ София след заседанието в сряда, е за подкрепа на председателя. Нямам колебания, още повече преди десет години приехме учредителни документи на ДСБ и Договор за силна България, които и днес са актуални. А за тези, които се колебаят, е песента..." Междувременно се появиха и мераклии да влязат в управлението на мястото на РБ. "Ще обсъдим този въпроС", каза днес депутатът от БДЦ Светлин Танчев.

Радан с нов десен проект

Радан Кънев готви нов десен проект, с който да атакува властта, и окончателно е отписал Реформаторския блок, твърдят източници на "Стандарт". Стартът на новия формат е даден с излизането му в опозиция и разграничаването от досегашната коалиция, а целта е предизвикване на предсрочни избори. "Ако това е мнозинството, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение. РБ има своите успехи, но е и голямо разочарование", коментира Кънев пред Дарик. Пред партньорите си той вече е развивал своята идея - да използва енергията на улицата и скрития електорален потенциал в националистическата ниша. Патриотичното говорене е печеливше, може да се култивира в правилната посока, твърдял Кънев. За новия проект се разчита на подкрепа от президента Росен Плевнелиев. Именно той ще назначи служебен кабинет, който да организира едни предсрочни избори. "Проблемът е, че резултатите ще са същите, тогава с кого ще управляваш", питали го в РБ. Кънев обаче вярвал, че проектът му ще е успешен и дори че ще спечели повече от 100 места в нов парламент и ще се катапултира във властта. "Битката е за пълно овладяване на дясното, РБ свърши, защото Радан Кънев не успя да му стане лидер", коментира депутат реформатор.

При тази формула не може да изкара пълен мандат
Лютви Местан пред Дарик

ДПС няма ресурс да предизвика предсрочни парламентарни избори със своите 36 народни представители. Животът на кабинета "Борисов 2" ще зависи от ефективността на управлението на този кабинет. Дали ще продължава измамно да се крие зад паравана на стабилността като някаква самоцел, или ще може да проведе политика на реформи. Понеже второто не е възможно, не е възможно да имаме и успешно управление на кабинета. Не защото ДПС го иска или не го иска, а като естествено развитие на политическия процес. Аз не смятам, че при такава формула на властта е възможно да се изкара пълен управленски мандат. От гледна точка на обективния анализ предсрочните избори са неизбежни. Това не е политическа цел на ДПС, но е обективно и неизбежно следствие от порочната формула на властта и от неуспешното управление заради формулата на властта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе