Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов кани малки фирми от Швейцария

Борисов кани малки фирми от Швейцария

Цачева и Марквалдер обсъждат подпомагане на двустранния бизнес

Програмата за дуално обучение ще даде на бизнеса квалифицирани кадри, заяви премиерът

Покана към швейцарските фирми да правят бизнес у нас отправи премиерът Бойко Борисов. Задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни бе тема на разговора му днес с председателя на Националния съвет на парламента на Швейцария Криста Марквалдер.

"Швейцария е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България. Съществуват обаче още възможности", заяви Борисов на срещата. Той разкри, че знае за интереса на швейцарския малък и среден бизнес към проекти в сферата на транспорта, индустрията, услугите и екологията ни. Борисов разказа обаче и за големите възможности, които предлага нашият туризъм. "Страната ни е добро място за развиване на бизнес и променената през последните години икономическа и финансова среда гарантира стабилност за коректните инвеститори", увери премиерът. Той рекламира страната ни и с правилното усвояване на пари от еврофондовете. Според него България е от държавите, в които благодарение на кохезионната политика хората усещат членството ни в ЕС. Борисов обърна внимание и на българо-швейцарската програма за сътрудничество, като благодари за дарените от Швейцария 76 млн. франка.

"С тях успяхме да реализирахме редица проекти в приоритетни за нас области като сигурност и стабилност, участие на гражданското общество, социално включване на малцинства и уязвими групи, околна среда и инфраструктура, институционални партньорства, научни изследвания", обясни Борисов. Той не пропусна и последния проект по програмата - дуалното обучение. "Той ще действа като мярка за борба с младежката безработица и ще гарантира на бизнеса квалифицирани кадри", убеден е премиерът. Той благодари на Марквалдер и за решението швейцарското правителство да премахне ограниченията на пазара на труда за български и румънски граждани от 1 юни.

За увеличаване на стокообмена и за още нови инвестиции у нас призова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с Марквалдер. Според нея парламентите на двете страни могат да създадат необходимата нормативна база, която да улесни преките връзки между бизнеса.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе