Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Европеец съм, но България ми е по-мила

Борисов: Европеец съм, но България  ми е по-мила

"Аз съм европеец, но България ми е по-мила". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на летището след завръщането от Австрия. Той потвърди категоричната си позиция, че България няма да приеме обратно бежанци от други страни в Евросъюза. Поводът за коментара му беше новината, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е постигнала споразумения с 14 държави от ЕС за незабавно връщане на незаконни мигранти в първоначално регистриралите ги държави. Борисов напомни, че винаги е твърдял, че Германия е моторът на съюза, а Меркел е допринесла много за просперитата на цяла Европа. По въпроса за мигрантската криза обаче България държи на своята позиция, огласена от премиера и на срещата на върха в Брюксел. Трите основни точки в нея са на първо място укрепване на външните граници на ЕС с още пари, техника и граничари, след това преговори с държави извън съюза за създаване на центрове, където да се отделят бежанци от икономически мигранти и едва тогава преговори за вторично разпределение на мигрантите в рамките на общността.

Борисов подчерта, че България е направила всичко необходимо по отношение на мигрантската криза. "Ние сме били винаги най-солидарни. Но аз солидарността я разбирам по друг начин. Изградихме ограда, пратихме жандармерия, дори армията и миграционният натиск е сведен до нула. Въпреки големия хейт от България, аз си говорих с Ердоган и пазенето на границата ни е дадено за пример", изреди Борисов и натърти, че България е гарантирала външната граница на съюза.  Той заяви, че преди да се вземат мерки 60 000 мигранти (20 хиляди при управлението на БСП) са минали през страната ни и са отишли в Германия, за което сме благодарни  на властите в Берлин и специално на Меркел, която е проявила хуманизъм и поела това бреме.

Сега обаче според Борисов е несправедливо да се говори за вторично преразпределение на мигрантите. "Ако една държава е изпуснала бежанци, тогава да се върнат. Но тези, които са отишли да си търсят препитанието в Европа, са регистрирани. Защо ни наказват за това? Предложих им за 6 месеца да спрем достъпа до ЕС, да решим всички проблеми", поясни Борисов.

Той пак повтори, че винаги е бил за проевропейските решения и сега е убеден, че неговите предложения са приемливи и съобразени с интересите на всички лагери в ЕС, включително с Вишеградската четворка, както и с останалите страни на първа линия на мигрантската вълна-Италия, Гърция и Испания.

"Мисля, че в случая позицията ни за мигрантите е наравно коректна със всички.  Аз съм за солидарност. Като решим всички какво да правим, сядаме и се разбираме", заяви премиерът и напомни, че 6 месеца се работи върху преработването на Дъблинското споразумение.

Борисов беше категоричен, че не може да поеме риска да приеме обратно мигранти у нас, защото това може да има непоправими последствия в дългосрочен план. Той обясни, че вече никой в ЕС не би се наел да приеме бежанци срещу пари от Брюксел, защото подобен ход ще доведе до политическа криза в съответната страна.

"Много съм европеец, но българите са ми на първо място. Трябва да се намери общо европейско решение.  Като нация, като народ, трябва да си държим нашата позиция", заключи министър-председателят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе