Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Докато другите бърборят, ние изграждаме

Борисов: Докато другите бърборят, ние изграждаме

"Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме . Това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново бе на обиколка из страната. Този път в Пазарджик, където са изградили ново депо за боклук в града, чиято стойност е за над 19 млн. лева. Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, както и на екологията - Емил Димитров, а гид в обиколката им бе кмета Тодор Попов.

Кметът Попов поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева., а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г.  Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

"То затова не е правено защото струва 31 млн. лева", обясни Борисов. "Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, палят по ливадите. А след това Ангелов вика - първи сме по смъртност.", каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци. 

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 7 общини. Борисов разгледа депото и инсталацията за сепариране., чиято цел е да се намали обемът, който след това да отиде в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък пък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция. Премиерът изтъкна, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

Кметът на Пазарджик пък поясни, че ще разширят и обемът на пречиствателната им станция и така ще дадат възможност и на други населени места да се присъединят. Заяви, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на Западания околовръстен път, до средата на февруари вече избран изпълнителен, а на 1 март да започне строежа, който за 2-3 години ще бъде довършен поетапно. Целта е да бъде изкаран целия трафик, който идвал от Велинград и Пещера, за да го изкарат от града. Инвестицията била за над 80 млн. лева.  Наред с това ще ремонтирали още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград (Батак - Пазарджик и Пазарджик - Заничево - б.р.). Той благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората- чакали финансиране. Така до края на 2021 щели да имат две зали.

"Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме - депа, пречиствателни станции, Това води до подобряване на здравето на хората, по -ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години", каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.  

Кметът е уверен, че ще идват нови инвестиции, включително и от Швейцария.

Емил Димитров пък поясни, че недалеч се намира ВЕЦ "Елеко", рехабилитирали мрежата и канала, който ще се захранва от р. Марица до Заничево , както и от р. Тополница до село Юнаците. Така всички земеделски производители на 100 % в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода, включително и този канала. А това станало възможно благодарение на заповедите на премиера Борисов. Язовирът "Попово" също щял да бъде даден на земеделците. Там имало 45 км инсталация, която в момента е спряна защото два сондажа не работят. Резизоро обаче обеща, че тези сондажи ще бъдат възстановени, а водата от язовир "Попово" ще се ползва от земеделците за поливни нужди.

След депото, кметът ги заведе в стария учителски институт, който държавата вече върнала на общината. Сега идеята им била в общежитието да се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които да се обучават там от следващата година. Това на свой ред ще става от експерти от Пловдивския медицински университет. Така по думите на кмета щели да отговорят на нуждите на здравната система.

Борисов поясни, че вече работят по темата, а Ангелов - че им два варианта.  Когато се реновирало общежитието, там можело да се настанят 100 медицински сестри. То можело да се се раздели на две части - едната за сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурявам място за живеене, а втората възможност - сестрите последен курс във ВУЗ-те да си карат стана там.

Сметката за ремонта на това общежитие щяло да е около 1 млн. лева, а премиерът даде да се разбере, че ще осигурят парите за ремонта на общежитието. МС отделили и пари - 1 млн. лева за ангиограф за Пазарджишката болница, а до края на седмицата парите ще са по сметките на лечебното заведение. 

МЗ разработвало голяма програма, която касае осигуряване на лекари и сестри там, където липсват. Затова работят със сдружението на общините и в момента събират наличието на общински жилища, където да бъдат предоставени на лекари и сестри. Съответно директорите на болници по места да ги назначат, а от властта да субсидират общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им, а държавата на свой ред също. Така, по думите на Ангелов, ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там.

"Така гарантираме здравеопазването във всяка точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение", каза Ангелов.  Той напомни, че по-рано през годината МС е решило всеки ВУЗ, който открие места за сестри - да получава допълнителни средства, а студентите - двойни стипендии.

Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе