Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Без законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи

Без законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи

София. Няма законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на кръгла маса за проблемите и перспективите пред земеопазването.

Разпокъсаността на земеделските парцели след възстановяването на собствеността върху земеделските парцели е един от многото проблеми на земеползването, каза министърът. Техният среден размер всяка година намалява – в момента е 5,5 дка на имот. Това затруднява изключително много управлението на земеделските земи и повишава административните и стопански разходи, обясни още той. И изтъкна, че има два подхода за справяне със ситуацията: "Първият е уедреното ползване. Настоящата законодателна рамка разрешава ежегодно създаване на масиви и ползване по споразумение между ползвателите и служебно, когато не е постигнато", каза министърът.

„За стопанската 2013 – 2014 стартираха над 1700 процедури. При добра воля от страна на ползвателите може да се договори и дългогодишно и постоянство на масивите, тъй като законът позволява ежегодно актуализиране на вече сключените споразумения. Сроковете на арендните договори за създаване на масиви за ползване са предмет на частно-правни отношения, но законодателят е постановил, че не могат да бъдат по-кратки от четири години, което е предпоставка за защита на двете страни. Политиката на управление на държавния поземлен фонд, е за дългосрочно отдаване под аренда на държавните земи, като за последните години отдаването на земи от фонда, се е увеличило два пъти", коментира Греков.

„Земите от него се отдават под аренда с различни срокове на договори, в зависимост от културите, които ще се отглеждат през този период. Съществуват не малък брой договори за трайни насаждения за срок от 20 и повече години. Усвояването на пустеещите земи е въпрос на наличие или липса на конкуренция", каза още министърът, цитиран от "Фокус".

До 2016 година всички общини трябва да имат общи устройствени планове. „Министерство на земеделието и храните подкрепя тази идея, но те са въпрос на финансова възможност от страна на общините, по отношение на възлагане и изпълнение", допълни той. „По инициатива на министерството се създаде междуведомствена комисия за създаване на българския кадастър, целящ да се дадат насоки за по-бързо привеждане на кадастъра и имотните фирми в единна система като се дефинират ролите и задълженията на всички, които са свързани с него", обясни Греков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе