Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Адвокат на Божков стои зад протестите на Манолова

Адвокат на Божков стои зад протестите на Манолова

Приближеният до Васил Божков адвокат Явор Хайтов е играл главната роля в организирания от Мая Манолова протест на 23 май срещу премиера Бойко Борисов и неговото правителство, предава БЛИЦ.

Според агенцията, позоваваща се на два независими един от друг източници, след бягството си в Дубай, Божков се е доверил почти изцяло на приближения си Хайтов в опитите си да се върне в България, което минава през предсрочни избори и нов кабинет. Вече стана публична тайна, че именно Божков е финансирал кандидатурата на бившия омбудсман Мая Манолова за столичен кмет на местните избори през есента на миналата година. Че той е бил спонсор на проекта й обяви официално и председателят на НФСБ Валери Симеонов.

За „заблуда на противника“ - в случая в ролята на противника на хазартния бос е цялото общество, преди няколко дни олигархът-беглец пусна поредна доза есемес чатове, за да се разграничи публично от нея и да изкара, че й е отказал да я подпомага за изборите в София. Истината, обаче е много по-различна. Тайната цел на обвинения в 18 престъпления е да направи всичко възможно, за да превърне Манолова в свой основен политически коз на реабилитацията си, твърдят източниците на Блиц. Това би било възможно, ако Манолова успее да се добере до властови позиции на предстоящите следващата година парламентарни избори.

Именно Хайтов в момента бил топлата връзка по оста Манолова – Божков, като се твърди, че е помогнал не само логистично за протеста на Манолова със столчетата пред сградата на Министерския съвет. Адвокатът, който е бивш зам.-вътрешен министър, а също и бивш депутат, е получил още по-сериозни функции в структурата на Божков, тъй като неговия консилиери Георги Попов изчезна от страната заедно с него.

Хайтов не само повече от 20 години адвокатства на Божков, но е и негов личен съветник по юридическите въпроси. Негов основен помощник в делата на Божков е и друг адвокат Славчо Марков, който се познава с Божков още от времето в което ръководеше различни отдели в бившата служба ЦСБОП (днешна ГДБОП). Дейността на Марков бе разобличена от дългогодишния съдружник на Божков в хазартния бизнес - Цветомир Найденов.

Третата сюжетна линия в сценария на Божков за разклащане на държавното управление е певицата ЛиЛана, която бе закопчана от Спецпрокуратурата по обвинение в злоупотреба с европроекти. Спестените от данъци 700 милиона лева със сигурност са мощно средство за прокарване на задкулисни интереси не само във видимата част на политическия небосклон, но и в кулоарите на властта. Затова е добре прокуратурата да направи задълбочена проверка на имотното състояние на плетеницата от лица, с които се е обградил Божков през годините на криминалния Преход, в които от чейнчаджия се превърна в милиардер.

Кой е Явор Хайтов?

Юрист по образование, той стартира кариерата си като следовател. В кабинета „Костов“ става най-младият зам.-министър на вътрешните работи. Едва 30-годишен, Хайтов заема поста през 1999 при рокадите в правителството, при които шеф на МВР става Емануил Йорданов. Хайтов остава зам.-вътрешен министър до края на мандата на кабинета „Костов“ през 2001 г.

На парламентарните избори през 2014 г. влиза в парламента като депутат от коалиция ББЦ. Формално е в листата от квотата на Земеделския народен съюз. Петима от останалите депутати от групата са от партията на Христо Ковачки – ЛИДЕР. При сформирането на парламента, групата се преименува на БДЦ, като същото име приема и ЛИДЕР. Самият Хайтов става зам.-председател на Народното събрание.

На следващите избори – през 2017 г., Явор Хайтов става водач на листата във Враца на съюза Реформаторски блок – Глас народен. Коалицията не успява да премине бариерата за влизане в НС, което обаче не отказва Хайтов от подскоците му из политическата сцена, за да се намърда отново до властови позиции. Така на местния вот миналата година той, като част от Земеделски народен съюз, става основен двигател на подкрепата на ЗНС за кандидатурата на Мая Манолова. В съюз с ДБГ, НСДВ и Движение „Път на младите“, формацията на Хайтов подкрепя кандидатурата на Манолова за кмет на София и прави обща листа с кандидати за общински съветници в София. Бившият омбудсман се проваля с гръм и трясък по пътя си към "Московска"33, а представянето на партиите, които я подкрепят е още по-лошо и така и не успяват да се вредят с общински съветници в София.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе