Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изложба „Знаци на свободата и героизма“ във варненския Археологически музей

Изложба „Знаци на свободата и героизма“ във варненския Археологически музей

Пътуващата експозицията е посветена на 140-годишнината от историческото събитие и ще бъде открита на 1 март от 17.00 часа във варненския Археологически музей. До края на годината ще могат да я разгледат още посетителите на регионалните исторически музеи в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Видин, Русе, Военноисторическия музей в Плевен, Националния исторически музей в София и Художествената галерия в Силистра. Във всеки от градовете изложбата ще се допълва с експонати, свързани със съответния регион.

Художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния) участват със специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната. Подборът на 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, които също ще бъдат експонирани, е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. Част от историческите документи и фотографии са малко известни. Проектът ще продължи и през следващата година с гостуване в Румъния и Русия.

Инициатори са Наско Якимов от Издателство „Славена“, проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ - Варна, историкът Борислав Дряновски и фотографът Иво Хаджимишев.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе