Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Да не строим стени, ние сме близки народи

Да не строим стени, ние сме близки народи

Подчинението в спорта не ми харесва, казва олимпийският шампион Иля Авербух

Иля Авербух е режисьорът, хореографът, продуцентът, душата и умът, моторът и сърцето на най-грандиозните спектакли на лед в Русия. Олимпийският шампион, който има всевъзможни отличия и медали, води звездите си в България. Уникалното им шоу е на 28 март в "Арена Армеец" по покана на "Жокер медиа".

- Иля, с каква мисия идва вашето шоу в България?

- Идваме с послания за обич и красота. В сложната геополитическа атмосфера ние, в Русия, сме изключително добронамерени, открити и искрени. Време е хората да се научат да филтрират политическите доводи. Трябва да се вгледаме в същността и дълбочината на нашите отношения. Всички искаме хубав живот, мир за децата ни. Ще кажа на българите: Обичайте се, възхищавайте се на красотата около нас. Шоуто ни ще покаже може би неизвестна за вас Русия. Ние не сме агресивни, не сме войнствени, както ни описва Западът. Колкото по-близко сме един до друг, толкова по-добре ще се разбират нашите два народа. Нека да не строим стени между държавите, а да се хванем ръка за ръка. Нашето шоу не идва в България, за да спечели още пари.

Предостатъчно печелим тук, в Русия. Дори да ви се струва, че в думите ми има патос, ние идваме с кауза - чрез красивото, истинско, нежното изкуство да елиминираме паяжината, изплетена от пропагандата, която облъчва и нас, и вас.

- Животът ви минава на леда. Как ви е по-хармонично - като треньор или като фигурист?

- Не се чувствам треньор. По-скоро съм продуцент и художествен ръководител на проектите. Поставям големите спектакли в Русия. Канал 1 излъчваше "Ледников период", така че със сигурност сте го гледали в България. Направил съм 1000 представления в различни краища на държавата ни. "Огньовите на големият град" и „Кармен" са грандиозни постановки, на които съм и хореограф. В спорта бях подчинен на треньора си и изпълнявах неговата воля. Бях просто състезател. Не се чувствах творец.

- Взискателен ли сте към вашите актьори– фигуристи?

- Естествено. Идеалната форма е задължителна, въпреки че много от тях отдавна са минали 40-те! Изисквам непрекъснати предложения, екипност в иновациите.

Аз съм достатъчно авторитарен и индивидуален

Ние сме творци на лед. А не спортисти, въпреки че непрекъснато се стараем да радваме зрителите със сложни елементи, скокове, пируети, тройни и двойни аксели. В режисурата никой не може да ми се бърка.

- Кога усетихте, че спектакълът на лед е вашето бъдеще?

- Когато започнах с „Ледниковия период". Почувствах вярата в себе си. Особено силни сме в "Кармен". Отлични сме и в останалите зрелища. Номер едно сме в Русия.

- Как пълните залите?

- В "Лужники" ни гледат над 7000 - всяка вечер е препълнено. Промених либретото на "Кармен" заради стадиона. Вплетох музиката на Роман Игнатиев. Така допуснах едно хулиганство на леда, което безумно се хареса на зрителите.
С тези хора работя повече от десет години. Знаем си и кътните зъби. Като голямо семейство сме. Скоро подобаващо отпразнувахме десетгодишният ни юбилей. Гастролирали сме не само по цяла Русия, а още в САЩ, Израел, Китай, Арабските Емирства. Обиколили сме цяла Европа.

- Кои от вашите звезди да очакваме в София?

- Всичките велики фигуристи на Русия ще танцуват в "Парад на шампионите" в "Арена Армеец" на 28 март по покана на "Жокер медиа". Публиката ще види Татяна Тотмянина и Максим Маринин, Албена Денкова и Максим Стависки, Алексей Ягудин, Татяна Навка и Роман Костомаров, Оксана Домнина и Максим Шабалин и още много световни и олимпийски шампиони.

- Кое е по-важно за вас – семейството или пързалката?

- За момента най-важна за мен е само реализацията.

- Какво обичате да правите в свободното си време?

- Да пътешествам. Всяка свободна минута гледам да бъда до сина ми Мартин.

Той е на 11 - и не кара кънки

Колкото и парадоксално да ви звучи. Дори ги гледа пренебрежително, с определена ненавист. Вероятно се е комплексирал, защото всички очакват от него да стане като родителите си. Той, който е син на световни шампиони, не стъпва на леда. Очакването да продължи делото явно го отблъсна. Това е положението. Кънките за нас е болна тема.

- Спазвате ли хранителен режим?

- Бих искал, но уви - хапвам, не се отказвам от нищо. Поддържам форма с непрекъснато движение. На кънки съм по 10-12 часа на ден. Всичко се изгаря.

- Как мотивирате бъдещите звезди?

- У нас се отделя много внимание на спорта - особено при децата. Това е акцент правителствената ни политика, която дава резултати. На олимпиадата в Сочи постигнахме огромни успехи. В Москва за 2015-а са построени над 1000 ледени пързалки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе