Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Станишев държи ключа за нова Европа

Станишев държи ключа за нова Европа

15 премиери и президенти подкрепиха програмата на българина

Стратегията на президента на ПЕС е първа по рода си след плана "Маршал"

Лесно е да сложиш бодливата тел като решение на най-страшната мигрантска криза от последното столетие. Да говориш колко по-добре е било в миналото, като спестяваш жестокостта на режимите. Или да обявиш края на Обединена Европа с лексиката на националпопулизма, примерно. И в името на следващите избори. Но точно в този момент европейците нямат нужда от политически пророци, които сеят нихилизъм и омраза. А от лидери, които да поставят фундамента на нова Европа с кратки, ясни и работещи мерки.

Президентът на европейските социалисти Сергей Станишев излезе с програма за това, как Европейският съюз може да спечели битката за своето единство - с ключа за доверието на младите хора. Българинът призова компетентните и отговорните леви лидери на открит дебат за Европейски план за младежта. За по-малко от 4 месеца 15 премиери и президенти в ЕС казаха своето "Да" на визионерската програма, която предвижда инвестиции в най-младото поколение. Европейските социалисти нарекоха инициативата "План Станишев". Програмата бе коментирана и като първия документ с подобен мащаб на действие след плана "Маршал".

"Станишев започна един стратегически разговор в ПЕС, сред нашите депутати, комисари и премиери", сподели преди дни зам.-генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек. И обобщи резултата: ПЕС излезе с обща политическа воля за промяна и нашият ляв план за реформи. "Сергей Станишев направи ясна заявка за лидерство на лявото в Европа и това беше единодушно подкрепено от всички", заяви още италианецът.

Всъщност, първият отворен дебат извън соцлидерите и премиерите в ЕС се състоя само преди 2 дни в София. Точно от България европейските леви обявиха началото на кампанията си за Европейския план на младежта.

Динамиката, с която се случват работните срещи по обсъждането му, е ясен знак за важността на стратегията.

На координационна среща на левите премиери в края на миналата година (17 декември, б.р.) Сергей Станишев представи идеята за Европейски план за младежта. Тя бе категорично подкрепена от страна на министър - председателите от семейството на европейските социалисти. Лидерите се обединиха около анализа, че са необходими неотложни и решителни действия предвид натрупаните кризи в Европа.

Последва нова подкрепа на инициативата - още на първия Президиум на ПЕС за тази година. На 22 януари беше решено да започне незабавно прилагането на програмата. Образователният стълб от стратегията бе светкавично обсъден на заседание на министрите на образованието от ПЕС. Последва още един дебат в Лондон, а след това и дискусия за децата на срещата на Мрежата на ПЕС за социална Европа.

А на 12 март левите лидери излязоха с ясен знак към Европа. И от Париж дадоха зелена светлина на стратегията за реформи в ЕС. Ключовите държавни глави се събраха в Елисейския дворец и под домакинството на френския президент Франсоа Оланд нарекоха програмата "План Станишев". Вицеканцлерът Зигмар Габриел, премиерите на Португалия, Италия, Швеция, Малта, Австрия, Чехия се включиха активно в дебата. Лично президентът на ПЕС покани на форума и външен за семейството на европейските социалисти премиер - Алексис Ципрас. В Париж бе и председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, Федерика Могерини, Франс Тимерманс и други комисари от лявото политическо семейство.

"Тази среща е историческа, първа по рода си, защото на нея се очертаха решения, важни за живота на всеки европеец. На нея ние, левите, се обединихме около обща визия за реформи в Европа", каза тогава Станишев. И още: "Ние сме категорични, че Европа трябва да спре да преминава от криза в криза. Европейските социалисти са единствените, които са в състояние да дадат ясна визия и да предложат смели решения. Показваме лидерство и решителност. Гражданите на Европа искат визия и действия".

ПЕС вече подготвя подобни форуми на лидерско ниво в Рим и в Германия. Срещите ще трябва да опишат детайлите в Европейския план за младежта. Планът "Станишев" ще бъде и в основата на посланията за президентската кампания на Франсоа Оланд идната година.

Дискусията в София също показа почти безпрецедентен формат - присъствието на няколко български премиери, вицепремиери и министри от предишни правителства и вицепремиер от сегашното правителство на министър-председателя Бойко Борисов - Ивайло Калфин. Министър - председателите Симеон Сакскобургготски и Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на държавната администрация от Николай Василев, председателят на ПГ на НДСВ от 39-тото народно събрание Пламен Панайотов, както и лидерите на двата най-големи български синдиката - КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов.

В столичната среща-разговор "Европа на кръстопът - левият план за реформи" се включиха над 200 политици, интелектуалци, анализатори и журналисти.

"Днес всички, с които говоря, ме питат какво ще стане с Европа? Преди 10 години, когато като премиер водех страната към ЕС, не съм си представял дори, че може да се стигне до този разговор за бъдещето му. Моето правителство довърши едно национално усилие, започнато през 1995 г. И аз, и премиерите преди мен - Костов и Сакскобургготски, смятахме, че пътят на България е ясен - към Европа на просперитета, интеграцията и успеха.

Днес Европа е разкъсана от противоречия и разделения. Влиза от криза в криза, без да са намерени решения за предходната. ЕС се носи по течението. Преди време, запитан за стратегията за икономическо развитие на ЕС за следващите 10 години, Доналд Туск отговори: "Когато ние правим планове, Господ се смее.", обърна се към множеството Станишев.

И продължи: "Но ако нямаме собствен дневен ред, събитията ще се случат въпреки нас. И реалността го доказа. Само за една година ЕС преживя икономическа криза, Грекзит, Бежанска криза, Брекзит, Сирия, "Ислямска държава".
Така Станишев всъщност обясни и необходимостта от "Европейския план за младежта". Защото младите хора искат решения веднага. И по-добър живот сега.

Днешните тийнейджъри чуваха мимоходом по новините за наближаващата финансова криза и тя се случи. После много от тях усетиха в държавите си и икономическите трусове. Социалните трусове и безработицата в Испания, Гърция, Португалия бяха последвани от новините за невиждания миграционен поток в Германия, Белгия, Франция. Списъкът с държави набъбва всеки ден.

Ако растеш във време на конфликти и липса на сигурност, трудно можеш да останеш верен на демократичните ценности. Младите днес няма как да вярват в бъдещето на Европейския проект, ако самите те не станат част от него. "Европейските социалисти предупреждаваха за идващата финансовата криза много преди тя да се случи. Предупреждавахме, че настъпва икономическа криза, ако се следва стандартната политика само на орязване на разходи. Че икономическата криза ще докара социална, а оттам и политическа криза. Комбинацията от тях доведе до екзистенциална криза - за смисъла от съществуването на Европейския съюз. Кризата в отношенията с Русия и кризата с бежанците само подчертаха нашето объркване и неспособност да намираме бързи и верни решения", каза по време на форума външния министър от кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин. И постави лидерството в ЕС като най-важния елемент от решенията. Малко след това Станишев заяви ясно: "Време е за ново лидерство на ЕС". И бе повече от категоричен, че европейските социалисти хвърлят ръкавицата и отварят отговорно политическата дискусия за бъдещето на Европа.

Рухна представата, че успехът и щастието се свеждат само до парите
Сергей Станишев, президент на ПЕС

Разпада ли се ЕС? Моят отговор е: не! Променя се. Но се променя отвън, под натиска на събитията.

Една епоха си отива, а реалността отваря пътя на нова - опровержение на Фукуяма и неговата победа на либерализма. Неолибералният свят се градеше на т. нар. Вашингтонски консенсус: по-малко държава, либерализация, приватизация, по-малко регулации. Това доведе до освобождаването на капитализма от желязната клетка (по Макс Вебер), която трябваше да съчетава пазарната икономика с обществения интерес.

Тази философия изхождаше от факта, че всяко човешко същество е само за себе си и е в постоянно състояние на конкуренция, а не на сътрудничество. Рухна представата, че успехът и щастието се свеждат само до парите.
Възприемането на националните икономики само до финансова система доведе до казино-капитализъм и наду балоните, които се спукаха през 2008 г.

Отива си епохата на структурираните индустриално-йерархични общества, на териториите, обособени като общности, които си взаимодействат, но всъщност живеят сами по себе си.

Тържеството на неолиберализма през последните 30 години доведе до огромно и опасно неравенство. То подмени пазарната икономика с рентиерство, на базата на господстващо положение, влияние, лобизъм и проникване в институциите. А това подкопа доверието в самата демокрация. В новата епоха на глобална икономика, това което се случва в Афганистан, Ирак и Сирия ни засяга непосредствено, пряко. Новият свят е този на образованието, науката, дигиталните технологии и интерактивната комуникация. Отношенията в обществото стават все по-хоризонтални. Преходът между епохите носи перспективи, но очертава социални и културни разломи и взривоопасни напрежения.

Стратегията в 4 стъпки

В плана "Станишев" европейските леви залагат на 4 основни стълба - Младежката гаранция, образованието, културата и Гаранцията за децата. Важен момент от стратегията е, че задействаната в ЕС "Младежка гаранция" бе договорена за обща европейска политика от ПЕС при формирането на новия ЕП.

- Младежката заетост е концепцията за постоянно действаща и разширена Младежка гаранция. Осигуряване на максимален обхват и разширяване на кръга на бенефициентите, включително с млади хора до 30 г.Младежката гаранция да се превърне в постоянен компонент на политиките на ЕС за заетостта.
(В момента повече от 1 от всеки 5-ти европеец на възраст под 25 г. все още е без работа)

- По отношение на образованието от ПЕС настояват за разширяване на програмата Еразъм и към учениците от средните училища. Така те ще могат да се възползват от плодотворните програми за международен обмен и по-голям брой млади хора в неравностойно положение да натрупат международен опит.
(В момента младите европейци губят доверие към политиката и гледат песимистично на бъдещето си)

- Европейските леви са "за" Европейска младежка карта за разширяване на достъпността на културата. И осигуряване на възможности на младите хора в качеството им на потребители и създатели на култура.
(Много млади хора биват привличани от изповядващи насилие групи и идеология)

- Гаранцията за децата включва гарантиране на правата на децата на хранене, отглеждане и здравеопазване.
(Целта е да се преодолее социалното изключване на родителите като основен източник на детската бедност)

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе