Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин пропуска погребението на Фидел

Путин пропуска погребението на Фидел

Руският президент Владимир Путин ще пропусне погребението на Фидел Кастро, защото е с много напрегнат график. Говорителят му Дмитрий Песков обясни, че президентът готви годишното си послание си, което ще произвнесе пред Думата на 1 декември. ОФициалната руска делегация ще води председателят на Думата - Вячеслав Володин.
В света продължават да скърбят за вожда на кубинската революция. Северна Корея обяви тридневен траур за Фидел Кастро, смятан от Пхенян за "другар по оръжие срещу общия враг САЩ", съобщи АП. Лидерът Ким Чен Ун изпратил венец на кубинското посолство и делегация от високопоставени севернокорейски представители са отпътували за Хавана, където ще присъстват на траурните служби. Според японска агенция, която следи севернокорейските медии, Кастро е първата чуждестранна политическа фигура, почетена по такъв начин, откакто палестинският лидер Ясер Арафат почина през 2004 г.
След шока през уикенда от кончината на Фидел вчера кубинците започнаха да дават воля на скръбта и мъката си, съобщи Франс Прес. В Хавана се състоя церемония в памет на починалия лидер на кубинската революция, стотици хиляди кубинци чакаха с часове на опашка на Площада на Революцията, за да отдадат почит на Ел Команданте. Така започнаха едноседмичните церемонии, след които тленните останки на Кастро ще бъдат погребани в родния му Сантяго де Куба в източната част на Острова на свободата.
След разнопосочните оценки на делото на Фидел Кастро и ролята му в историята започнаха и прогнозите на бъдещето на Куба след него. Перуанският писател Марио Варгас Льоса, лауреат на Нобелова награда за литература, смята, че е малко вероятно режимът в Куба да оцелее след смъртта на Кастро. Структурите на властта ще започнат бавно да се разграждат след смъртта на лидера, предвижда Льоса. "Да се надяваме, че процесът ще се ускорява, ще протече мирно и няма да има насилие", изказа надежда перуанският лауреат на Нобелова награда, който не крие презрението си към кубинския режим.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе