Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Проверяват водата в страната за наличие на уран

Проверяват водата в страната за наличие на уран

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе