Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гей повлече крак в US пехотата

Гей повлече крак в US пехотата

Онзи ден САЩ за първи път в историята си поставиха начело на сухопътната си войска открит хомосексуалист. Това показа, че страната е изминала дълъг път след т.нар. закон "не питай, не говори". Политическата ера "Клинтън" наложи през 1994 г. закона, забраняващ военна кариера на гейовете и лесбийките, които открито говорят за ориентацията си. През 2011 г. администрацията на президента Барак Обама успя да отмени официално тази дискриминираща политика. Така 47-годишният Ерик Фанинг е първият открито обявил се гей, който зае поста на министър на сухопътните войски на САЩ.

Президентът на кампания за правата на човека Чад Грифин нарече тази номинация "демонстрация на продължаващия напредък към справедливост и равенство в американските въоръжени сили". Самото избиране на Фанинг бе забележително, тъй като в него напълно липсваше каквото и да било обсъждане на сексуалната му ориентация. Нито един сенатор не го попита за това по време на изслушването му пред Комитета по въоръжените сили, ръководен от бившия защитник на "не питай, не говори" сенатор Джон Маккейн.

Възпитаник на колежа в Дортмут и специалист по въпросите на отбраната и националната сигурност, през последните 25 г. Фанинг заема различни длъжности в Конгреса и в Пентагона. Той беше зам.-министър на американските ВВС, както и началник на кабинета при настоящия военен министър Ащън Картър. Никой не поставя под въпрос неговата квалификация и е описван като един от най-компетентните ръководители в Пентагона. Освен изключително успешната си кариера е бил и в ръководството на организацията Gay & Lesbian Victory Fund, чиято цел е в институциите да има повече хомосексуалисти, които не крият това.

Потвърждението на номинацията отне цели 8 месеца, след като Фанинг бе номиниран от президента Обама през септември миналата година. Причината за това обаче не беше пряко свързана с Фанинг, а се отнасяше до политиките на Вашингтон. Републиканският сенатор от Канзас Пат Робъртс настояваше дълго време за гаранции, че ако президентът Обама закрие затвора в Гуантанамо, нито един от задържаните там няма да бъде прехвърлен в затвор в неговия щат. Месеци по-късно Робъртс одобри назначението на Фанинг, след като бе уверен от бившия министър на отбраната Робърт Уърк, че времето на президента е изтекло и той няма да може да закрие затвора в Гуантанамо до края на своя мандат. Самият Робъртс заяви малко пред одобрението на Фанинг, че никога не е имал проблем с характера, смелостта или способностите на новия министър и смята, че той ще бъде много добър лидер.

Като началник на сухопътните войски Фанинг ще отговаря за въпроси, касаещи личния състав, резервите, инфраструктурата и доставките. Със сигурност неговата роля ще е изключително значима в Пентагона, особено след като на изслушването си през януари Фанинг заяви, че е силно притеснен от намерението да се намали числеността на сухопътните войски от 570 хил. на 450 хил. военнослужещи. Той припомни, че това решение е било прието преди две години с цел съкращаване на бюджетните разходи, но тогава заплахата от "Ислямска държава" не е била толкова очевидна както сега.

Избирането на Фанинг даде много надежди на американските граждани с различна сексуална ориентация, че ще получат повече права в армията на САЩ, включително и възможността на транссексуалните също да бъдат военни. Никой не попита Фанинг за това по време на изслушването му, но изглежда сякаш промяната вече се е появила на хоризонта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе