Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Три поколения чакат за трона на Елизабет Втора

Три поколения  чакат за трона на Елизабет Втора

Кралицата подобри рекорда на баба си Виктория за най-дълго управление

Жените на британския престол са рядкост в досегашната история, но пък държат рекорда по продължителност на управлението. Елизабет Втора миналата година подобри рекорда на баба си Виктория от 63 години и 216 дни. След нея обаче тронът ще е запазен за мъже поне за още три поколения, ако се съди по сегашната линия за наследяване на трона.

67-годишният принц Чарлз е първият в линията за наследяване. Освен че се занимава с кралските си ангажименти, престолонаследникът е известен с това, че притежава ферми за биопродукти. Друг интересен факт за него е, че Чарлз е един от най-успешните британски художници. Той е продал литографии за над 2 милиона британски лири в магазина в резиденцията си Хайгроув от 1997 г. Общите продажби на произведенията на принц Чарлз са за още по-голяма сума. Според търговец на произведения на изкуството, който се е занимавал с неговите продажби, през ръцете му са минали акварели и литографии за 4 милиона лири. Така общата сума става 6 милиона лири. Принц Чарлз обича да рисува акварели на открито и обикновено завършва картините си само в един сеанс. Любимите му места за това занимание са именията Балморалаи Сандрингам. Понякога рисува и когато е на ски, или когато пътува в чужбина.

Херцогът на Кеймбридж, 35-годишният Уилям, ще наследи трона след баща си Чарлз. От години в медиите се носят слухове, че Чарлз може така и да не стигне до престола, а вместо това на него да застане направо Уилям. Подобни неща обаче засега остават само слухове, а дали нещо подобно ще се случи си остава тайна в Бъкингамския дворец. Самият Уилям напоследък често е критикуван, че не поема достатъчно кралски ангажименти. Той работи и като пилот на спасителен хеликоптер и се опитва да отделя повече време на семейството си.

Двегодишният Джордж, син на принц Уилям и Катрин Мидълтън, е следващият директен наследник на трона. До неговото възкачване ще изминат още доста години, а засега малчуганът се радва на детството си и от миналата година посещава детска градина.

През последните години британската монархия промени едно от най-ключовите правила за наследяване на трона - това за пола на наследниците. До 2011 година вековното правило бе наследник на короната да е първородният син на монарха. Така ако първородното дете на краля е момиче, за пръв наследник се считаше неговият по-малък брат. Жена можеше да стигне до престола само при липса на наследник от мъжки пол. През 2011 година обаче правилото бе отхвърлено и по новия закон наследник на престола е първородното дете на монарха, независимо от какъв пол е. Тъй като правилото не бе официално влязло в сила при раждането на принц Джордж през 2013 година, имаше големи спекулации какво ще се случи, ако първородното дете на принц Уилям е момиче. В крайна сметка обаче до сложен казус не се стигна. От март 2015 година промяната в наследяването на трона е официално в сила.

В момента в линията за наследяване на британския престол има 17 преки наследници на Елизабет Втора. Сред тях са тримата й синове Чарлз, Андрю и Едуард, дъщеря й Ан, осем внуци и пет правнуци."Тиарата на баба" краси банкнотите.

Елизабет II има замъци и бижута за $500 млн.

Кралица Елизабет Втора притежава богатство на стойност 500 милиона долара, включително няколко двореца и едни от най-скъпите бижута на планетата, според сайта bornrich.com. Общата стойност на имотите й е около 150 милиона долара. В това число както имоти, принадлежащи на короната, така и нейни лични. Колекцията й от ценни вещи, включително скъпи мебели, коне, бижута и произведения на изкуството, се оценява на 110 милиона долара. Нейно величество е собственик на най-скъпия розов диамант в света, както и на внушителна колекция от други скъпоценни камъни.

Шест са основните резиденции на кралицата, разположени в различни части на страната. Имотът Сандрингам е разположен в седмия най-голям град Норфолк. Къщата, изградена от червени тухли, е проектирана от архитекта Корниш Хенли през 1771 година и по-късно е преустройвана неколкократно. Сандрингам е частен имот, принадлежащ на кралското семейство. Той включва още 80 000 декара гори и 240 декара градини.

Замъкът Балморал в Шотландия е купен през 1852 година за кралица Виктория и принц Албърт. Той обаче не отговарял на изискванията им и през 1856 година бил вдигнат нов дворец. Целият имот е с площ 80 000 декара. Когато кралицата не е в замъка, от върха му се вее флагът на Шотландия. Щом Елизабет Втора пристигне обаче, той се сменя от британското знаме. В рамките на имота има още гори и диви животни като елени.

Бъкингамският дворец е официалната резиденция на британския монарх и предпочитаното от кралицата място за официални събития. Разгърнатата площ на двореца е 77 000 кв. м, а вътре има общо 775 стаи. В това число са 19 държавни зали, 188 стаи за персонала, 78 бани, 52 стаи за кралското семейство и гостите им и 92 офиса. Вътрешността на двореца е украсена с уникални произведения на изкуството. Сградата е дълга 108 метра и висока 24 метра. В нея има още бална зала, тронна зала, зала за държавни обяди и вечери и музикална зала.

Замъкът Уиндзор е най-големият обитаем замък в света. Кралицата го ползва както за официална резиденция, така и за частен дом, и прекарва уикендите си там. Замъкът е разположен на площ от 52 000 кв. м. Обзавеждането е във френски и британски стил, а украсата включва уникални произведения на изкуството. По стените висят портрети на британските монарси по реда на управлението им.

Имотът Холируд в Единбург, Шотландия, също е официална резиденция на монарха. През времето, когато кралицата не е там, дворецът е отворен за посещения.

Замъкът Хилсбъро е официалната резиденция на кралицата в Северна Ирландия. Строежът му е започнат през 1797 година. Основните зали в него са Тронната зала, в която се провеждат повечето официални събития, и Функционалната зала, където обикновено се сервира чай на гостите на Елизабет Втора.

Заедно с впечатляващите си имоти британската кралица притежава и колекция от редки бижута, която се излага при официални поводи в Бъкингамския дворец. Една от най-забележителните й тиари е наречена "Тиарата на момичетата на Великобритания", или още "Тиарата на баба". Тя е подарена на Елизабет Втора през 1947 година от нейната баба кралица Мери, която пък я получава като сватбен подарък през 1893 година. Това е една от най-разпознаваемите корони на Елизабет Втора, тъй като кралицата е с нея на снимките от банкнотите и монетите. В колекцията има още диамантена огърлица с 22,48-каратов диамант, комплект колие и гривна от Южна Африка, над 200 скъпоценни камъни, 23,6-каратов нешлифован диамант от Танзания.

Лимузината й Bentley мина на биогориво

Официалният автомобил на кралица Елизабет II е Bentley State Limousine, специално направена от Bentley по случай златната й сватба през 2002 г. Моделът, от който притежава 2 броя, е снабден с 6,75-литров V8 двигател с двойна турбина от модела Bentley Arnage R, но мощността е увеличена на 400 к.с., а максималният въртящ момент на 835 Нм. Максималната скорост е 210 км/ч. Лимузината е 83 см по-дълга, 25,5 см по-висока и 6,8 см по-широка от стандартния Bentley Arnage. Оборудвана е с широки врати, които се отварят назад на почти 90 градуса. Цялата каросерия и прозорците са бронирани, а салонът може да се затвори херметически в случай на атака с газ. Автомобилът издържа и на взривове, а гумите са подсилени с кевлар. Лимузината се използва само при официални случаи и винаги е ескортирана от автомобили на кралската охрана и на полицията. Когато кралицата се вози в колата, орнаментът на Bentley (крилатата буква В върху капака), се сменя или с личния орнамент на Елизабет II - Свети Джордж, убиващ дракон, или със стоящ Лъв. От януари 2009 г. официалният автомобил на кралицата се движи на биогориво. Цената на всяка една от лимузините е 10 млн. паунда.
Британската кралица притежава Land Rover Defender, който е един от любимите й автомобили. Тя често го кара, когато е със семейството си в имението в Балморал. Монархът обича също така да гледа конните надбягвания, които прави в имението си в Уиндзор, седнала в колата. Автомобилът е оборудван с мощен двигател и възможно най-доброто окачване в света.
През 2010 г. кралицата продаде на търг за 100 000 паунда друг от автомобилите си - Jaguar Daimler Double Six дълга база. Той бе създаден през 1984 г. специално за да може Елизабет II да си го кара в Уиндзор. Снабден бе с уникални екстри, като невероятна комуникационна система и пейка в задната част на салона за кучетата й. Преди да бъде доставена, колата е била тествана близо 3200 км, за да се провери всичко по нея. Автомобилът е превозвал принцове, принцеси, премиери и президенти по всякакви събития във Великобритания. Наскоро кралицата продаде още една от колите си - Jaguar X-Type Sovereign, за 15 000 паунда. Автомобилът има отопляеми седалки и паркинг сензори. Новият му собственик нямал никаква представа, че купува колата на кралицата. Сделката била направена онлайн, а в офертата за колата изобщо не се споменавало кой е бил досегашният й собственик.

Автомобилът, с който Елизабет II се появи заедно със съпруга си принц Филип по улиците на Уиндзор в деня на 90-ия й рожден ден, е Range Rover. Понякога върху капака й се поставя емблема на корги - порода кучета, от които кралицата има няколко. Последното поколение на джипа, който се предлага с 4,4-литров дизелов или бензинов двигател, съчетани с 8-степенна трансмисия, струва около 280 000 паунда.

Язди всяка сутрин

Най-голямата страст на кралица Елизабет II са конете. Тя ги обожава още от дете, а сега, дори на 90 години, почти всеки сутрин язди в официалната си резиденция в Уиндзор. Понякога в компанията на внуците си. Монархът също така развъжда чистокръвни породи за надбягвания.

Получава първия си кон - пони порода шетланд на име Пеги, още на 4 години, което язди, докато става на 6. На 18 г. Елизабет II вече е напълно съвършен ездач.

Елизабет се запалва по отглеждането на чистокръвни състезателни коне след смъртта на баща си Крал Джордж VI през 1952 г., който й оставя няколко в наследство. Цветовете на униформата на жокеите, които участват с конете й в надбягванията, са същите, използвани от баща й и прадядо й крал Едуард VII - пурпурна и аленочервена блуза със златни ширити, и черно кепе. Досега конете й са спечелили близо 1700 състезания, включително много пъти всяко едно от петте, включени в една от най-прочутите вериги "Бритиш Класик Рейсис", с изключение на "Епсъм Дарби". През 1954 и 1957 г. кралица Елизабет II е обявена за собственик шампион, първия монарх, спечелил тази титла два пъти. Всяка сутрин тя чете специализирания вестник за конни надбягвания "Рейсинг Поуст".

Кучетата й са на диета

Кучетата от породата корги са запазена марка на британското кралско семейство, като Елизабет Втора е имала десетки подобни любимци. Те участваха и в рекламния клип с Даниел Крейг за олимпиадата през 2012 година, в който кралицата игра момиче на Бонд.

Първото си корги Дуки Елизабет получава през 1933 година като подарък от баща си. Скоро семейството се сдобива с още едно куче - Джейн.

Още от самото начало кралицата майка въвежда строг режим за отглеждането на любимците. Всяко куче се храни в собствена чиния, а диетата се определя от ветеринарни експерти. Не се допуска храненето на кучетата с остатъци от кралската маса. Сутрин им се сервират специални месни бисквити, а на специални случаи им се раздават допълнителни лакомства.

Всяко куче си има отделно меню, съобразено според нуждите му. Храната им се сервира от специален иконом, нагърбен с тази мисия. Паничките им са от сребро и порцелан. Понякога коргитата се подреждат в кръг и кралицата храни всяко едно от тях, докато другите търпеливо си чакат реда, разказва техният личен треньор д-р Роджър Мъгфорд.

Досега кралицата е имала поне 30 коргита, а в момента се грижи за две - Уилоу и Холи. Има и две кучета от смесена порода между корги и дакел, познати като дорги. Те се казват Кенди и Вулкан.

Мрази чесън, но обича шоколад

Добри гени, ежедневно движение, скромна храна и щастлив брак са рецептата за дълголетие на Елизабет Втора, пише Би Би Си. На 21 април тя стана първият британски монарх, навършил 90 години, и до днес може да се похвали с добро здраве за преклонната си възраст.

Добрите гени имат ключово значение за това, посочва проф. Сара Харпър от Оксфордския университет. Кралицата майка Елизабет почина на преклонната възраст от 101 години през 2001 година. "Ако имате родители, баби и дядовци, които са доживели до 80-90 години, има шанс да сте наследили добри гени. Има по-голяма вероятност да имате силна имунна система и по-малък риск от хронични болести като рак и сърдечно-съдови проблеми", обяснява тя.

Заедно с добрите гени обаче е важно и да се избягват вредните навици. Елизабет Втора не е пушила през живота си, въпреки че баща й и сестра й Маргарет са били страстни пушачи. Съпругът й принц Филип отказва цигарите в деня на сватбата. Елизабет Втора внимава и с алкохола и обикновето пие не повече от едно питие, много рядко две.

Хранителният й режим също е внимателно преценен. И до ден днешен тя редовно проверява менютата, изготвени от готвачите в двореца, и прави корекции, ако не е съгласна с нещо. Самата тя не е много претенциозна към храната и яде малко, разкрива бившият й готвач Дарън Макгрейди. По думите му тя "яде, за да живее", но пък съпругът й "живее, за да яде". Макгрейди разкрива, че кралицата никога не яде чесън и не позволява да се сервира чесън на масата в нейно присъствие. Смятала яденето на пикантната подправка за антисоциално, тъй като дъхът на чесън отблъсква събеседниците. Любимият й десерт пък бил шоколадов пай, разказва готвачът.

Той споделя още, че кралицата се грижи строго за фигурата си и обича семплите ястия като печено пиле със салата. Избягва преработените храни и не си позволява картофи, паста или ориз за вечеря.

Доброто си здраве кралицата поддържа и с ежедневни упражнения. Тя язди веднъж или два пъти седмично и се разхожда всеки ден. Ако няма време да разходи кучетата сутрин, го прави следобед.

След изморителен ден Елизабет Втора се грижи и за добрия си сън. Тя спи около 7 часа на нощ и обикновено става в 7,30 сутринта.

Други важни условия за здраве и дълголетие се оказват щастливият брак и липсата на стрес. Елизабет Втора и принц Филип са щастливо женени от 68 години. А тя толкова е свикнала с работата си, че почти нищо не може да й създаде стрес, посочва бившият й прессекретар Дики Арбитър.

70 нови шапки на година

Кралицата никога не излиза извън покоите си без шапка. Всяка година си поръчва по 70 нови модела в налагания от нея дизайн - с малка периферия, но с високо дъно, тип цилиндър. Всъщност това е визията, предпочитана от повечето дами във висшето общество на Острова. Часове преди Елизабет да се появи където и да било, започват залозите - какъв ще е цветът на поредната й шапка. А той най-често е ярък, заковаващ погледите, изпълнен с енергия. За 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия Нейно величество шашна цялата церемония с шапка в жабешко зелено и безкрайно свежарско. Тя си пада още по бордо, фуксия, "горчица", оранж, тъмносиньо, наситено лила... Постоянно е готова за експерименти - като всяка смела модаджийка.

Шапките, естествено, са съобразени до съвършенство с облеклото на монарха. Достолепната владетелка поддържа стайлинг, лансиран от една друга кралица - господарката на вечната елегантност Коко Шанел.

Дизайнерите, естествено, се надпреварват да й угаждат - от Лудия шапкар Филип Трейси до Лоренцо Борги от Милано, творящ върху машина за еспресо, превърната от него в уред за изпускане на пара, на който нагрява филца. През 2000 година той разбира, че Елизабет е в Милано - където не е стъпвала от 20 години, и прави специална шапка за нея: в тюркоаз и праскова, с с двойна периферия, с ръчно нарисувани цветя от едната страна. Седем дни по-късно Борги получава благодарствено писмо лично от кралицата, което той окачва в рамка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе